Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Denen klagen over Hollandse kotters

3 min read

Havens van het Deense Thyborøn.

Vorig jaar verschenen er al enkele opgeklopte berichten over Hollandse boomkorkotters in Deense kranten. De Hollandse kotters zouden zich niet aan de regels houden en illegaal in Deense wateren vissen. Dit jaar komt de Deense website ‘Fiskerforum’ met nog meer klachten. Klachten van Deense vissers over het reilen en zeilen van Hollandse boomkorkotters die kant noch wal raken.

Door Willem den Heijer

De Deense website ‘Fiskerforum’ kiest graag de zijde van de Deense visserij bij berichten over buitenlandse vissers in Deense wateren. Maar Nederlandse vissers vermoeden een hetze tegen boomkorkotters. In september kregen overigens niet alleen Nederlandse vissers er in publicaties vanlangs. Ook Nederlandse zeelieden moesten het ontzien.

Thyborøn

De boomkorvisserij is al langer een doorn in het oog van de Denen. In de jaren tachtig was al sprake van weerstand toen tientallen Hollandse boomkorkotters – geheel volgens de regels – in de zomer het weekend doorbrachten in de havens van Thyborøn en vooral Hanstholm. Met het slinken van de Nederlandse kottervloot is dat aantal behoorlijk verminderd en toen de puls gemeengoed was geworden, vertrokken slechte enkele kotters ’s zomers nog naar het Skagerrak. Tong was goed vangbaar en met de puls werd immers minder brandstof verbruikt. Maar met de puls mocht niet in Deense wateren gevist worden. Had ook weinig zin, want de puls richtte zich vooral op tong en niet op het vangen van grote hoeveelheden schol.

‘Invasie’

Vanwege die langdurige afwezigheid zijn er nu Deense vissers die de tijd van de Hollandse ‘invasie’ nooit hebben meegemaakt. En ook al is de kleinschalige vloot van Denemarken eveneens sterk uitgedund, er is een categorie vissers die niets moet hebben van boomkorkotters uit Nederland of België. Die ergernis blijkt uit verschillende opgeblazen publicaties op de site van Fiskerforum. In een recente publicatie over ervaringen van Deense vissers met Hollandse bokkers heeft de auteur het over wetteloosheid en spookkotters. Wetteloosheid omdat er illegaal gevist wordt en spookkotters omdat het AIS-signaal uitstaat of niet voldoende is.

In beide publicatiegevallen zit een Deense schipper, die niet bij naam genoemd wil worden, ernaast.

Tong

Zo goed als Deense staandwantkotters in Hollandse wateren vrachten tong mogen wegvangen, zo mogen Nederlandse en Belgische bokkers in Deense wateren op schol vissen. Daar komt bij dat in augustus Deense trawlers in de zogeheten ‘Scholbox’, annex Duitse Bocht, op inferieure vissoorten visten voor verwerking tot vismeel. Vanaf september zelfs vlak boven de Nederlandse Waddeneilanden. Het AIS-aspect is wellicht een punt, maar de kotters zijn, net als andere vaartuigen, ook op de radar zichtbaar en de boomkorvloot wordt per slot van rekening door de overheid gevolgd.

VMS

Het Vessel Monitoring System (VMS) is op elke Nederlandse kotter verplicht en leidt tot zware boetes als daar haperingen in zijn. Dit systeem is bedoeld om de overheid (NVWA) mee te laten kijken naar de bewegingen van de vloot. Om aan collega’s niet al te veel los te laten over de locatie waar gevist wordt, kiezen sommige schippers ervoor om het zendsignaal zwak te houden of zelfs uit te zetten. Echter, de spookkotters waar de Denen het over hebben, zijn gewoon zichtbaar op de radar en worden gecontroleerd via het Vessel Monitoring System van de overheid.

Negativiteit

Ondertussen waart er weer veel negativiteit rond op internet en zijn er velen die niet weten hoe de vork in de steel zit. Die kiezen dus de zijde van de Denen. De vloot die de laatste paar jaar in Deense wateren vist, is nog geen schim van wat er in de jaren tachtig en negentig vanuit Deense vissersplaatsen op schol viste. Kotters uit Den Helder, Texel, Terschelling, Katwijk, Zoutkamp en Urk. Met name Hanstholm was in het weekend overvol. Maar ook Esbjerg was af en toe een uitvalsbasis. Allemaal verleden tijd. Maar inmiddels staat vast dat de boomkorvisserij overal wordt uitgekotst.

EMK-vissers via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *