Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

HD 27 vist stuk rotorblad van windturbine op

1 min read

Vissers van de HD27 hebben een stuk rotorblad van een windturbine opgevist op uit zee. Foto: Juriaan Bakker

De HD 27 kreeg deze week in de buurt van een windmolenpark in de Duitse bocht een stuk van een rotorblad van een windmolen in een van haar netten.

“We zien de windturbines aftakelen en afbrokkelen. Het is allemaal glasvezel, dat vergaat niet. Als dit nu ook allemaal in zee terechtkomt, is dat slecht voor het milieu”. Vertelt schipper Juriaan Bakker aan de NOS hier.

Eerder in 2017 haalde de UK 48 al een stuk van een windmolen binnen ongeveer 80 kilometer ten westen van IJmuiden. Zie video onder.

Het EMK vissers heeft hier op Facebook het volgende bericht geplaatst: Noordzeevissers vragen uw aandacht voor het volgende. Afgelopen week werd door onze Nederlandse collega’s van de HD-27 deze – naar ons oordeel – windmolenscherf opgevist.

Mogelijk vallen er vaker lagen van molenwieken af. Het afgebroken onderdeel is tussen de vijf en zes meter lang en zo’n veertig tot vijftig centimeter breed. Dit afbrokkelen lijkt niet nieuw te zijn. Volgens Franse collega’s lekken windmolens als gevolg van erosie al na twee jaar schadelijke (glasvezel) splinters in zee.

Als vissers zijn wij u zeer erkentelijk als u ons als ‘ogen en oren op zee’ in de ‘reacties’ meer kunt vertellen over dit fenomeen en ons kunt doorverwijzen naar onderzoeksbronnen met feiten en cijfers.

Video: Eerder in 2017 haalde de UK 48 al een stuk van een windmolen binnen ongeveer 80 kilometer ten westen van IJmuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *