Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Innovatieve visserij noodzakelijk

2 min read

Vrijdag morgen bracht Europarlementariër Peter van Dalen een werkbezoek in Scheveningen om kennis te maken met het waterspraytuig aan boord van de SCH 63

“De visserij moet blijven innoveren. Dat is dé route naar de toekomst.” Dat vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Vrijdag morgen bracht hij een werkbezoek op Scheveningen om kennis te maken met een innovatieve visserijmethode: Het waterspraytuig.

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde in met een verbod op de pulsvisserij. Volgens Van Dalen was dit een onverstandig besluit: “De pulsvisserij is de Green Deal van alle vismethodes, omdat daarmee duurzamer en gerichter gevist kan worden. Door dit te verbieden zijn onze vissers gedwongen om weer gebruik te maken van de traditionele boomkorvisserij die de bodem veel meer beroert en dus minder groen is. Die kant moet het niet op.”

Het waterspraytuig op de SCH 63

Een van de redenen dat de pulsvisserij verboden werd, is omdat er bij die methode gebruik wordt gemaakt van kleine elektrische schokjes die platvis opschrikt. Van Dalen: “Bij het waterspraytuig wordt in tegenstelling tot de pulsvisserij, geen gebruik gemaakt van elektrische schokjes, maar van waterdruk. Hier kun je dus niet met goed fatsoen tegen zijn.”

De waterspray is vooral effectief in zeebodems die we met name tegenkomen in de Britse wateren. Van Dalen: “Het is een must dat de Britten het gebruik van dit vistuig daar toestaan. Die hobbel is nu de grootste belemmering. Ik ga me daar in de Europese Unie hard voor maken.” Van Dalen hoopt dat het waterspraytuig een volwaardige opvolger wordt van de pulsvisserij: “Europa streeft klimaatneutraliteit na, dus de visserijsector moet op zoek naar innovatieve methodes om de uitstoot te reduceren. Innovatieve ontwikkelingen zoals die nu gaande zijn met het waterspraytuig, zijn wenselijk en noodzakelijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *