Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

De wereld voeden met bewuste vis

3 min read

De Hektrawler Prins Bernard vaart uit. foto Jaco Roeleveld (YT)

De adviezen voor 2022 van de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) zijn bekend. Hoewel voor sommige visbestanden geadviseerd wordt iets minder te vangen dan dit jaar, is er een forse stijging in het vangstadvies voor Noordzee haring. In het algemeen kan gesteld worden dat het goed gaat met de visbestanden.

En dat is goed nieuws, want pelagische vis als haring, makreel en blauwe wijting is wereldwijd een belangrijke voedselbron. Het wordt niet alleen aanbevolen voor kleine kinderen, deze vis is gezond voor iedereen.

Wereldwijd is 18% van alle gegeten vis pelagisch. In een aantal armere landen is dat percentage soms zelfs meer dan 29%. Zonder vis ontstaat voedselschaarste op plekken met weinig landbouw. Kortom: een groot deel van de wereldbevolking is afhankelijk van pelagische vis als bron van gezonde, dierlijke eiwitten. Met de groeiende wereldbevolking neemt ook de vraag naar betaalbaar, eiwitrijk voedsel toe.

Voedselvoorziening: vis is onmisbaar
We staan daarmee voor grote uitdagingen op het gebied van voeding. In West-Afrikaanse landen met een bevolking van 415 miljoen mensen1 heeft bijna 35% van de kinderen onder de vijf jaar een groeiachterstand. Dat duidt op chronisch voedseltekort. Ongeveer 5 tot 15% van de jonge kinderen sterft door acute honger2. Vis kan tot 80% van deze dierlijke eiwitvoorziening leveren. Dat bewijst wel hoe belangrijk visproducten en schaaldieren zijn voor de voedselzekerheid in de wereld. Maar vis is voor nog meer goed.

Duurzaam voor vandaag én morgen
Duurzame visserij garandeert dat ook de volgende generaties van gezonde vis kunnen genieten. Pelagische visserijen zijn duurzaam. De pelagische bestanden staan er gezond voor en er wordt veel onderzoek gedaan naar de omvang van de visbestanden. De visserij houdt zich aan strenge wet- en regelgeving, heeft te maken fysieke inspecties op land en op zee en doen regelmatig verslag van hun werk. Door de grote omvang van de visbestanden kunnen ook de toegestane vangstquota hoog zijn. Deze soorten zwemmen grote afstanden in grote, opeengepakte scholen. Daardoor worden ze selectief gevangen, met weinig

Beter voor het klimaat
Klimaatverandering is een belangrijk onderwerp op de aanstaande VN-conferentie COP26 in het Schotse Glasgow. Voedselproductie belast de planeet en voedselproducenten staan voor de uitdaging om de CO2-uitstoot te beperken. Vergeleken met andere producten als rundvlees, varkensvlees, kip en kweekvis, heeft in het wild gevangen pelagische vis een aanzienlijk kleinere voetafdruk3. Dat komt onder andere doordat deze vis niet kunstmatig gevoerd wordt en schaarse zoetwatervoorraden niet gebruikt worden.

Goedkope bron van eiwitten en andere voedingstoffen
Eén van de grote voordelen van pelagische vis is dat het goedkoop is. Pelagische visserij is efficiënt en door de grote hoeveeelheid vis per vangst wordt er relatief weinig brandstof per kilo product verbruikt. Zodra de vangst aan boord komt, wordt het meteen gesorteerd, ingevroren en opgeslagen in de vriesruimen. Zo wordt de beste vis over de hele wereld geleverd. Dankzij diepvriestransport kunnen we pelagische vis relatief goedkoop overal naartoe exporteren. Wij leveren miljoenen van deze gezonde, eiwitrijke, betaalbare maaltijden aan consumenten over de hele wereld.

Gezond eten
Pelagische vis is een van de gezondste en goedkoopste eiwitbronnen. De vis is gezond voor hart en vaten, heeft gezonde omega-3 vetzuren en is rijk aan onder andere vitamine D, ijzer en calcium: allemaal belangrijk voor onze gezondheid. Voedingsdeskundigen adviseren daarom om twee keer vis per week te eten, waarvan ten minste een keer vette vis zoals haring of makreel. Vette vis is een gezonde, duurzame en betaalbare keuze.

[Nieuwsbericht Cornelis Vrolijk 01-10-2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *