Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Deltares studie: Windparken verstoren leven in Noordzee

2 min read

Onderzoekers waarschuwen voor uitrol windparken Noordzee.

De plaatsing van grote windparken in de Noordzee kan het zeeleven ernstig verstoren, dat zijn de conclusies van een nieuwe studie van het kennisinstituut Deltares zo meldt De Telegraaf vandaag.

Het bioritme van dieren in zee raakt totaal in de war. Hoofdonderzoeker Luca van Duren zegt er het volgende over: “De gevolgen kunnen zijn dat er hogerop in de voedselketens een mismatch ontstaat tussen de timing van de voorjaarsbloei en bijvoorbeeld de timing van het paaien van vissen. Als de voorjaarsbloei vertraagd is, is ook de piek in zoöplankton vertraagd. Als vissen toch op hun normale tijd paaien, zijn de vislarven dus in het water voordat er voldoende voedsel is.”

De primaire boodschap van deze studie is dat we echt niet weten wat de effecten zullen zijn. Maar we moeten er rekening mee houden dat we het ecosysteem verknallen. Dat is een alarmerend signaal. Als onduidelijk is hoe groot een visbestand is, gelden als voorzorg gelijk strenge vangstregels. Maar bij de uitrol van dit klimaatbeleid bestaat kennelijk geen voorzorg. Wat is het plan B als de impact op het zeeleven te groot is? Er wordt niet over nagedacht.

De Nederlandse visserijsector waarschuwt hier al jaren voor. De studie maakt duidelijk dat de overheid meer onderzoek moet doen naar plaatsing van windparken in zee. Zelf wordt de sector overladen met regelgeving, maar bij de plaatsing van windparken in de Noordzee doet men in Den Haag minder moeilijk. Terwijl de studie laat zien dat er wel degelijk negatieve gevolgen zijn.

Opnieuw wordt hier duidelijk dat overheid kritiek op de plaatsing van windturbines nooit serieus heeft genomen. De Raad van State heeft de overheid enkele maanden geleden al op de vingers getikt en veel vergunningen ongeldig verklaard.

1 thought on “Nieuwe Deltares studie: Windparken verstoren leven in Noordzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *