Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Jaren na ramp met MSC Zoë vissen kotters nog rommel op

2 min read

Door de ramp met de MSC Zoë is er een enorme toename van het opgeviste afval

Vissers hebben in 2020 maar liefst 644 Ton afval opgevist. Dit is fors meer afval in vergelijking met het jaarlijkse gemiddelde van 300 ton. De vissers doen dit nog steeds op vrijwillige basis.

Door de ramp met de MSC Zoë is er een enorme toename van het opgeviste afval, vooral in de noordelijke vissershavens is er meer afval aangeland.

Op de website van het KIMO-project Fishing for Litter [hier] is te lezen: “Het Rijk ziet onvoldoende aanleiding voor nieuwe bergingswerkzaamheden op zee en laat 832.070 kg MSC Zoë afval op de bodem van de Noordzee liggen. Ook de Duitse autoriteiten hebben aangegeven de bergingsacties te hebben gestaakt omdat objecten afkomstig van de MSC Zoë geen gevaar voor de scheepvaart meer vormen. Dit is zorgelijk want met dit bericht wordt ruim 800 ton afval dat voorheen gelabeld was als MSC Zoë afval nu gezien als zwerfafval in zee zonder eigenaar.”

De rommel uit de 342 overboord geslagen containers die het schip 2 januari 2019 verloor wordt nog wekelijks uit de Noordzee opgevist en aan wal gebracht. Afgelopen week verschillende reiskoffers en stoelen in de Eemshaven en Lauwersoog. Zie onder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *