Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nueva Pascanova plant ‘s werelds grootste Octopus kwekerij

1 min read

Nueva Pescanova is van plan meer dan 50 miljoen euro te investeren in een kwekerij die 3.000 ton octopus per jaar kan produceren.

Nueva Pescanova is van plan meer dan 50 miljoen euro te investeren in een kwekerij die 3.000 ton Octopus per jaar kan produceren.

De nieuwe landfaciliteit wordt gevestigd in de haven van Las Palmas, op de Canarische Eilanden, aldus PortSEurope.

De fabriek zal 450 mensen tewerkstellen en het equivalent van 10 procent van de aanvoer van Octopus door de Spaanse vloot produceren. Nueva Pescanova vraagt daarom een subsidie aan uit de Next Generation-fondsen van de EU, met als argument dat het kweken de druk op de wilde bestanden zal verminderen, in overeenstemming met de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling.

Volgens PortSEurope zal de eerste pootvis voor de faciliteit afkomstig zijn van de O&O-faciliteit van Nueva Pescanova in Galicië.

Jaarlijks wordt ongeveer 350.000 ton Octopus gevangen in het wild en de wereldwijde vraag naar de soort blijft stijgen, net als de prijzen voor de ongewervelde dieren.

Octopussen hebben een korte levensduur, maar groeien snel, produceren veel nakomelingen en brengen een goede prijs op de markt, waardoor ze erg aantrekkelijk zijn voor commerciële aquacultuurbedrijven.

De jonge octopuskweeksector heeft echter een aantal knelpunten moeten overwinnen, onder meer de moeilijkheid om octopuslarven in gevangenschap uit te broeden en groot te brengen – dit heeft ertoe geleid dat het kweken van in het wild gevangen Octopussen meer gangbaar is dan het kweken ervan.

De plannen van Pescanova wijzen er echter op dat deze knelpunten nu voldoende uit de weg zijn geruimd om de sector commercieel levensvatbaar te maken.

[Bron: The fish site, 5 November 2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *