Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Historisch omzet record Noorse export

2 min read

Op vrijdag 26 november vestigde de Noorse visexport een nieuw record. Toen werd waarde van 107,2 miljard Noorse kronen (€ 10,5 mld) uit het recordjaar 2019 gepasseerd. -Dit is goed nieuws voor de hele branche, zegt de directeur Visserij.

– Hoewel de officiële exportcijfers pas over een week beschikbaar zullen zijn, kunnen we stellen dat de Noorse visexport een nieuwe historische mijlpaal heeft bereikt. Voordat de eerste 11 maanden van het jaar voorbij zijn, passeren we volgens onze berekeningen vandaag de exportwaarde van het recordjaar 2019 van NOK 107,2 miljard. Het maakt me ongelooflijk trots namens de hele Noorse visindustrie, zegt Renate Larsen, CEO van de Norwegian Seafood Council.

-Dit is goed nieuws voor de hele visindustrie, niet in de laatste plaats gezien het feit dat de pandemie nog steeds verschillende delen van de waardeketen treft, zegt leider Kåre Heggebø van de Noorse Vissersvereniging.

Meer dan een verdubbeling in 10 jaar
In 11 jaar tijd is de export van vis meer dan verdubbeld, van 50 miljard NOK in 2010 tot wat naar verwachting tegen het einde van het jaar ruim 110 miljard NOK zal zijn.

– Zelfs in een veeleisende tijd voor de wereldgemeenschap, wordt 2021 het beste exportjaar ooit. Extra passend is dat we op deze recorddag ook onze samenwerkingsovereenkomst aankondigen met iemand die gewend is records te verbreken, namelijk olympisch en wereldkampioen Karsten Warholm, zegt Renate Larsen.

Belangrijk voor de Noorse economie
– Elke dag gaan bijna 30.000 bekwame vakmensen naar hun werk in de visindustrie, en samen hebben ze een historisch exportrecord gevestigd. Dit laat duidelijk zien hoe belangrijk de visindustrie is voor de Noorse economie. We zullen blijven werken aan duurzame groei en het hele jaar door veiligere banen creëren in lokale gemeenschappen langs de kust, zegt minister van Visserij en Mariene Zaken Bjørnar Skjæran (PvdA).

Vier belangrijke redenen
Er zijn verschillende redenen waarom 2021 een nieuw recordjaar wordt voor de export van vis. Renate Larsen belicht de vier belangrijkste:

Noorse vis voldoen aan belangrijke parameters zoals gezondheid, duurzaamheid en klimaatvoetafdruk.
Zalm, koningskrab, sneeuwkrab, makreel en haring hebben in 2021 een stevige groei doorgemaakt.
Veel mensen hebben tijdens de coronapandemie thuis in hun eigen keuken vis leren koken.
Noorse vis heeft zich aangepast aan nieuwe winkelgewoonten, zoals online winkelen en thuisbezorgen.

Robuuste koopwaar
– Noorse vis is een robuust product met een unieke positie op de wereldmarkt. Ondanks een verminderde koopkracht en gesloten samenlevingen neemt de vraag toe. Dit gebeurt ondanks het feit dat de Noorse kroon sterker is geworden ten opzichte van 2020, wat een exportsector weinig ten goede komt, zegt Renate Larsen.

In 2021 was er tot dusver een goede groei in belangrijke individuele markten zoals de VS, Italië en Japan.

– Zalm is nog steeds onze exportlocomotief, maar we hebben ook een positieve ontwikkeling in veel andere soorten. Iedereen moet nu begrijpen hoe belangrijk de export van vis is voor Noorwegen, zowel nu als als een van onze belangrijkste toekomstige industrieën, zegt Renate Larsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *