Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Kustwacht krijgen nieuwe helicopters eind 2022

2 min read

Voor het uitvoeren van de search and rescue-taak beschikt de Kustwacht over twee SAR-helikopters. Daarvoor is een contract afgesloten met de NHV Group. Een helikopter is gestationeerd op vliegveld de Kooy in Den Helder en de ander staat gereed op de Maasvlakte (Rotterdam). De Kustwacht alarmeert en stuurt de helikopters aan. De NHV Group zorgt ervoor dat de helikopters 24/7 beschikbaar zijn.

De bemanning van een SAR-helikopter bestaat uit vier of vijf personen: een piloot, een copiloot, een hoist-operator en een reddend zwemmer. Afhankelijk van de situatie kan ook een ambulanceverpleegkundige mee aan boord worden genomen.

Kustwacht Nederland heeft in het 4e kwartaal van volgend jaar 2 nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland B.V.. Die firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht 2 SAR-helikopters die binnen 20 minuten in de lucht kunnen zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport vliegen, de andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. Defensie is verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de kustwachtorganisatie.

Agusta Westland 189
Het gaat om 2 helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard 2 vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit team (Maritime Incident Response Group Netherlands) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee. [bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *