Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eigenaar van Deense ‘’Gitte Henning’’ krijgt miljoenenboete

1 min read

De S349 ‘Gitte Henning’. Foto Tomasz Sienicki via wikimedia

De eigenaar van de Deense pelagische reus ‘Gitte Henning’, en een aantal stromannen en adviseurs hebben een boete gekregen en moeten 162,5 miljoen DKK terugbetalen voor fraude met visquota.

De Deense visser Henning Kjeldsen heeft met hulp van een aantal stromannen illegaal toegang gekregen tot veel meer vangstquota dan de wet toestaat. Zo heeft de rechtbank van Holstebro afgelopen vrijdag geoordeeld. Tegen het vonnis is beroep aangetekend.

Henning Kjeldsen heeft een boete van 54 miljoen DKK gekregen [ongeveer 7 miljoen euro]. Daarnaast moet hij DKK 162,5 miljoen [ongeveer 22 miljoen euro] terugbetalen van zijn eigen bedrijf, ‘Gitte Henning’, en zeven andere bedrijven, die volgens de rechtbank allemaal zijn gebruikt als stromanbedrijven.

Nog eens zes mensen – waaronder de vrouw van Henning Kjeldsen en zijn jeugdvriend – hebben een boete van tussen de 500.000 en bijna vijf miljoen DKK gekregen voor het optreden als stromannen.

De stiefzoon van Henning Kjeldsen werd ook aangeklaagd, maar krijgt mede door zijn jonge leeftijd geen straf. Alle veroordeelden zijn tegen het vonnis in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof.

De nieuwe ‘Gitte Henning’ is gebouwd voor de Deen Henning Kjeldsen uit Skagen en is 4 jaar geleden in de vaart gekomen. Met een lengte van 90 meter en een breedte van bijna 18 meter is de gecombineerde trawler/ purseseiner waarschijnlijk het grootste schip ter wereld van dit type.

Lees hier het verhaal op de Deens website DR.DK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *