Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Video toont waanzin van het overboord moeten gooien van zeebaars

2 min read

Op donderdag 06 januari jl. tweette Andrew een video waarop een dek vol zeebaars te zien is.

De Britse visserman Andrew Giles, eigenaar van een kotter uit het Britse Looe, heeft door een video op twitter te plaatsen gewezen op de waanzin van visserijregelgeving die vissers dwingt om dode zeebaars overboord te gooien.

Op donderdag 06 januari jl. tweette Andrew een video waarop een dek vol zeebaars te zien is aan boord van een 10 meter lang kottertje.

In zijn tweet zegt hij “Hoe krom is dit… een prachtige vangst van zeebaars, gisteren per ongeluk gevangen door een trawler bij Plymouth, die allemaal dood overboord gegooid moet worden. Gewoon te gek voor woorden. Dit had de bemanning een broodnodige oppepper kunnen geven na een zeer strenge winter.”

Hij vervolgde: “Ze mogen wettelijk 5% van het zeebaars gewicht van alle andere vis aan boord houden. Dus, als ze 200kg vis aan boord hebben, mogen ze 10kg (ongeveer 5 vissen) houden.”

De vangst van zeebaars, als ze die mochten aanvoeren, zou een enorm financieel verschil hebben gemaakt voor een boot die de drie voorgaande weken door slecht weer in de haven heeft gelegen.

De video leidde tot verontwaardiging op Twitter, waarbij één twitteraar riep: “zo’n tragische verspilling. Sommige van deze vissen zien eruit alsof ze klaar zijn om kuit te schieten. Hopelijk vermijdt de trawler dit gebied een tijdje?”

Waarop Andrew antwoordde: “Ja, ze zullen het gebied mijden als de pest, want ze willen niet nog eens in deze situatie terechtkomen. Maar de vis is zo overvloedig in het hele gebied dat ze 12 mijl verder kunnen gaan en dezelfde vis weer vangen. Daarom denken wij dat de wetenschap het bij het verkeerde eind heeft.”

Velen die commentaar leverden op het bericht, gaven duidelijk blijk van een gebrek aan inzicht door het grote publiek in de visserij. Onder de tweet en video van de Britse visser. Lees het hele gesprek verder op twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *