Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Waterkrachtcentrale moet vaker uit om massale vissterfte tegen te gaan

1 min read

De waterkrachtcentrale van Vattenfall tussen Lith en Alphen (YT)

Het aantal vissen dat wordt vermalen in de waterkrachtcentrale van Vattenfall tussen Lith en Alphen moet flink omlaag. Dat staat in de nieuwe vergunning die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de centrale heeft opgesteld.

Om een daling van de vissterfte te bereiken moet de centrale in het trekseizoen van paling en jonge zalm een aantal uren per dag worden stilgezet. Energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van de centrale, gaat bezwaar aantekenen.

Geknakte palingen spoelen geregeld aan

De centrale bij Lith, onderdeel van een stuw- en sluizencomplex in de Maas, is de grootste waterkrachtcentrale van het land. Ze levert stroom voor 15.000 huishoudens. De kwestie tussen Vattenfall en het Rijk speelt al jaren.

Volgens het Rijk sterven er te veel vissen bij het passeren van de centrale. Het gaat vooral om palingen en jonge zalmen die naar zee trekken. Langs de Nederlandse rivieren spoelen de laatste tijd geregeld geknakte palingen aan…….

Lees hier het hele artikel in het Brabants Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *