Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Enorme kolonie ijsvissen onder poolijs van de Zuidpool [video]

1 min read

Enorme kolonie ijsvissen onder poolijs van de Zuidpool

Duitse wetenschappers hebben op de bodem van de Weddellzee bij Antarctica een enorme broedplaats van ijsvissen ontdekt. Het gebied bevat een ongekende hoeveelheid van 60 miljoen dicht bij elkaar liggende nesten.

De ontdekking gebeurde eigenlijk per toeval door een team van onderzoekers op het onderzoeksschip Polarstern van het Duitse Alfred Wegener-instituut.

Tijdens een onderzoek op de zeebodem vonden de onderzoekers in de Filchner Trog op ongeveer 400 à 500 meter diepte duizenden nesten van ijsvissen [Neopagetopsis ionah].

Tot verrassing van een onderzoek student aan het Alfred-Wegener-Instituut in Duitsland, bleven er vervolgens maar beelden van meer nesten komen. “Het stopte gewoon niet. Ze waren overal”, vertelt ze aan The New York Times.

In totaal legde de camera ruim zestienduizend nesten vast. Na nog twee duiken met de camera schatte het onderzoeksteam dat de kolonie ijsvissen zich uitstrekte over een gebied van ongeveer 150 vierkante kilometer met daarin zo’n 60 miljoen nesten.

Het gaat om de grootste kolonie broedende vissen die ooit is ontdekt. De ontdekking is vorig jaar februari al gedaan, maar de bevindingen van het Duitse onderzoeksteam verscheen donderdag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Onder een video door het Alfred Wegener-instituut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *