Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Migrerende visbestanden leiden tot internationale spanningen

2 min read

Visbestanden verhuizen. Tong en kabeljauw trekken noordwaarts en Dorade voelt zich nu ook thuis in de Noordzee. Beeld EMK

De helft van alle grensoverschrijdende visbestanden zal zich tegen het einde van deze eeuw verplaatsen en dat zal leiden tot heel wat spanningen tussen landen, waarschuwen Canadese wetenschappers.

Visbestanden trekken zich weinig aan van nationale grenzen. Maar wereldwijd zijn er door landen afspraken gemaakt over de visserijrechten op populaties die een of meerdere grenzen overschrijden.

Maar die afspraken komen sterk onder druk naarmate de visbestanden zich verplaatsen. Uit een studie door de University of British Columbia blijkt dat tegen 2030 al 78 procent van de zogenaamde “exclusieve economische zones” (EEZ) ter wereld te maken zal krijgen met minstens één verschuivend visbestand.

Bijna een kwart (23 procent) van de grensoverschrijdende visbestanden migreert dan al, en tegen het einde van de eeuw zelfs bijna de helft (45 procent).

‘Die migrerende visbestanden zullen tussen landen moeten worden verdeeld, waardoor de dynamiek volledig verandert’, zegt hoofdauteur Juliano Palacios-Abrantes, onderzoeker aan de UBC en hoofdauteur van de studie. ‘Veel van de visserij-overeenkomsten die zijn gesloten om bestanden te verdelen, zijn in de voorbije decennia tot stand gekomen. Die regels hadden betrekking op een situatie die nu volledig is veranderd.’

Veel van de bestaande overeenkomsten zullen opnieuw onderhandeld moeten worden om in evenwicht gebracht te worden met de veranderende situatie.

Lees hier de studie door de Universiteit van British Columbia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *