Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reusachtig containerschip vast voor Wangerooge [video]

2 min read

De vastgelopen Mumbai Maersk, Foto Havariekommando

Voor de kust van het Duitse Waddeneiland Wangerooge is woensdagnacht het reusachtige containerschip Mumbai Maersk aan de grond gelopen. Vijf sleepboten hebben geprobeerd het 399 meter lang schip los te krijgen. De eerste poging is mislukt.

Het schip was op weg van Rotterdam naar Bremerhaven. Toen het in de Weser-monding aan de grond is gelopen.

Nadat de eerste sleeppoging moest worden afgebroken vanwege het zakkende water, wordt de planning voor een volgende sleeppoging momenteel geĆÆntensiveerd en uitgewerkt. Er is een peilvaartuig op de plaats van het ongeval om actuele informatie over de waterdiepte te verzamelen.

De eigenaar van het grote containerschip heeft intussen een contract gesloten met een bergingsbedrijf. Zodra alle voorbereidingen zijn voltooid en krachtige sleepboten ter plaatse zijn, zal een nieuwe bergingspoging worden ondernomen wanneer het hoogwater is.

De twee offshore sleepboten UNION SOVEREIGN (178 ton bollard pull) en UNION MANTA (205 ton bollard pull) zijn onderweg naar het schip. De UNION SOVEREIGN komt in de middag aan, de UNION MANTA rond middernacht.

De Mumbai Maersk heeft een diepgang van 13 meter. Het vier jaar oude schip vaart onder Deense vlag. Extra sleepboten worden ingezet bij een nieuwe poging om het schip los te slepen. Het Duitse Central Command for Maritime Emergencies (CCME) leidt de operatie.

Update 4-2-2022

De MUMBAI MAERSK werd bij de tweede poging los gesleept. De offshore sleepboot UNION SOVEREIGN (178 t bollard pull), het multifunctionele schip NEUWERK (113 t bollard pull) en 6 assistentiesleepboten waren betrokken bij het losslepen.

Het grote containerschip wordt zo snel mogelijk naar Bremerhaven gebracht. Vandaag om 12.00 uur is er een persconferentie van het Havariekommando in het Havenhostel Cuxhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *