Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Een vandaag: Moet de meerval beschermd blijven?

1 min read

Moet de Meerval beschermd blijven Beeld Een Vandaag

Het gaat goed met de meerval, misschien wel té goed. Beroepsvissers klagen over de groei van Neerlands grootste zoetwatervis, maar vangen mogen ze ‘m niet. Wat hen betreft mag de beschermde status wel worden opgeheven.

Maar voordat de bescherming wordt opgeheven willen onderzoekers eerst weten hoe groot het probleem werkelijk is.

Rivieren leeggegeten

De Europese meerval is een beschermde vissoort sinds 1963. Wie er een vangt, moet ‘m verplicht terugzetten in het water. Maar volgens riviervisser Frank Komen senior, die al jaren in het vak zit, is het gevolg dat wateren worden leeggegeten door deze roofvis.

“Op een gegeven moment is de brasem op en is het de beurt aan de volgende vissoort. Uiteindelijk zijn er alleen nog meervallen in het water te vinden en volgt kannibalisme”, vreest Komen senior.

Goed klimaat en voldoende voedsel

De opkomst van de meerval valt ook ecoloog Jacco van Rijssel van onderzoeksinstituut Marine Research op. “Meervallen lijken het in Nederland goed te doen in het warmere water, als gevolg van warmer weer”, weet hij.

“Dat zien we ook terug in onze monitoring. Daarnaast zorgt voldoende voedsel voor de meerval ervoor dat hij zich hier makkelijk kan voortplanten en verspreiden.”

Lees hier verder op de website van Een Vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *