Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Een dode na kapseizen van Schots vissersvaartuig voor Noorse kust

2 min read

De SH 90 Njord, foto door Sydney Sinclair.

Een visser is omgekomen nadat een Schots vissersvaartuig zondagmiddag 100 zeemijl ten westen van Stavanger voor de kust van Noorwegen is gekapseisd.

De visser was een van de acht bemanningsleden aan boord van de 24 meter lange “Njord” SH 90, voorheen bekend als “Courageous” LK 470 uit Lerwick.

Noorse reddingswerkers vonden de bemanning zondagmiddag vastgeklampt aan de kiel van het gekapseisde vaartuig. De helikopters van het Noorse Joint Rescue Co-ordination Centre (JRCC) werden vanaf het Johan Sverdrup-veld gestuurd en waren volgens de reddingsleider redelijk snel ter plaatse.

Drie van de bemanningsleden hadden diesel binnengekregen en zijn per helikopter naar het universitair ziekenhuis Haukeland in Bergen gebracht, waar één bemanningslid is overleden.

De andere vijf bemanningsleden werden opgepikt door het multi purpose offshore schip “Olympic Challenger” en zijn later met een reddingshelikopter naar Sola vervoerd.

De oorzaak van het incident is onduidelijk, de Noorse autoriteiten zeggen dat ze bij hun onderzoek nauw zullen samenwerken met de Marine Accident Investigation Branch van het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse Maritime and Coastguard Agency (MCA) zei dat het zondag om 13.49 uur een noodsignaal van de EPIRB van het vissersvaartuig heeft ontvangen. Zij hebben onmiddellijk contact opgenomen met de Noorse kustwacht die bevestigde dat ook zij het alarm had ontvangen en dat een helikopter was gestuurd.

Het in 1992 gebouwde vissersschip was zaterdagmiddag uit Peterhead, Schotland vertrokken. Er zijn geen details over de dode man of de andere bemanningsleden vrijgegeven.

De Shetland Fishermen’s Association zei over de tragedie: “Verschrikkelijk, verschrikkelijk nieuws. Al onze gedachten gaan uit naar de betrokken vissers en families.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *