Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Geen steun voor bedrijven die worstelen met hoge energieprijzen

2 min read

De UK-33 ligt stil in de haven van Urk (foto W.M. den Heijer)

Bedrijven die worstelen met hoge energieprijzen en financiële schade door sancties tegen Rusland, hoeven voorlopig niet te rekenen op extra steun vanuit de overheid. Dat laten het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten aan Nieuwsuur.

De Europese Commissie maakte 23 maart bekend dat lidstaten van de Europese Unie tijdelijk financiële steun mogen verlenen aan bedrijven die lijden onder de Europese sancties tegen Rusland. Regeringen kunnen bedrijven in de landbouw en visserij steunen met een bedrag tot 35.000 euro. Grootverbruikers van energie kunnen 25 miljoen krijgen en de hardst getroffen sectoren zelfs maximaal 50 miljoen euro.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laten weten nog geen gebruik te maken van deze optie. “Op dit moment is de kabinetslijn dat nationale compensatie als gevolg van de sancties niet aan de orde is.”

Vooral de energie-intensieve sectoren worden geraakt door hoge gas- en olieprijzen. Veel kottervissers varen al weken niet uit, omdat de hoge brandstofprijzen het vissen niet rendabel maken.

Zo ligt de kotter van Jan de Boer al sinds januari vast in de haven. De Urker visser stopt na 33 jaar in de visserij. Zijn schip is aan een dure onderhoudsbeurt toe. Hij ziet investeren niet meer zitten, zeker nu de dieselprijs vier keer hoger is dan voorheen. “In januari hoopte ik dat de stop tijdelijk zou zijn en de prijzen weer zouden dalen, maar door de oorlog in Oekraïne lijkt dat voorlopig niet het geval.”

Lees hier verder op de website van de NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *