Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deense visserijsector bezorgd over nieuwe CO2-belasting

2 min read

De Deense visserijvereniging en de Deense pelagische producentenorganisatie maken zich grote zorgen over de gevolgen van de invoering van een uniforme CO2-belasting voor de Deense visserij.

De Deense regering heeft woensdag 20 april plannen gepresenteerd voor een nieuwe belasting die de visserijsector hard zou treffen in een tijd waarin de brandstofprijzen op recordhoogte pieken.

Daarom hebben de Deense visserijvereniging en de Deense pelagische producentenorganisatie een rapport laten opstellen waarin de gevolgen voor de Deense visserij door invoering van een CO2-belasting worden beschreven.

Conclusies van het rapport

* Sinds 1992 heeft de Deense visserij zijn CO2-uitstoot met 62 procent verminderd en is het goed voor 0,4 procent van de totale CO2-uitstoot van Denemarken. Als je een CO2-belasting op de visserij invoert, daalt de totale CO2-uitstoot van Denemarken met 0,05 procent.

* Naar schatting zal een CO2-belasting in totaal 1.600 banen treffen, die zich voornamelijk in Noord- en West-Jutland bevinden. De gevolgen treffen dus lokale gebieden waar minder werkgelegenheid is en waar visserij van groot belang is.

* Een C02-belasting betekent dat een derde van de Deense visserij onrendabel zal zijn, en een dergelijke belasting zal kleine en middelgrote schepen het hardst treffen.

* De CO2-besparing door invoering van een CO2-belasting in de Deense visserij is uiterst beperkt, aangezien dit een sector is die blootstaat aan lekkage. [Lekkage verwijst naar een situatie die zich voordoet als bedrijven om redenen van kosten in verband met klimaatbeleid hun productie verplaatsen naar andere landen] 60-70 procent van de CO2-besparingen is lekkage. Dit komt door het feit dat 82 procent van het brandstofverbruik van vissers in het buitenland kan worden bijgetankt, gecombineerd met het feit dat de visserij een concurrerende sector is die export verliest als een Deense belasting aanzienlijk hoger is dan in andere landen.

* Met een CO2-belasting van DKK 600-750 (€80-€100/£67-£84) per ton CO2 is het voor de visser goedkoper om de belasting te betalen in plaats van te investeren in klimaatefficiëntere oplossingen. Dit komt omdat het de visser vandaag ongeveer 2.200-2.600 kronen (€ 295-€ 350/ £ 245- £ 290) kost om zijn CO2-uitstoot met een ton te verminderen. Hierdoor zal een CO2-heffing het beroep niet herstructureren, wat anders de bedoeling is.

Klimaatinspanningen Deense visserij

De Deense visserijvereniging en de Deense pelagische producentenorganisatie werken al jaren aan het verminderen van de CO2-footprint van de visserij en zijn klaar om die transitie voort te zetten. De doelstelling van de Deense vissers is om 70 procent CO2-reductie van 1990 tot 2030 te halen. En een CO2-neutrale visserij in 2050.

Lees hier verder bij de bron van dit bericht