Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserijovereenkomst EU-Mauritanië voor nog eens zes jaar

2 min read

Vissersschip voor de kust van Mauritanië. (MG)

De leden van het Europees Parlement op visserijgebied steunen een upgrade van de Europese visserijovereenkomst met Mauritanië, zij verwelkomen meer transparantie en vragen Mauritanië te stoppen met het overbevissen van enkele kleine pelagische bestanden.

Europarlementariërs in de Commissie visserij hebben woensdag met 24 stemmen voor en 1 onthouding groen licht gegeven voor een nieuwe 6-jarige partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en Mauritanië. Zij zijn verheugd dat het de ecologische, economische, sociale en wetenschappelijke samenwerking versterkt en bijdraagt tot de bevordering van duurzame visserij, en de bestrijding van illegale visserij in Mauritanië.

De overeenkomst geeft de Europese vloot toegang in de wateren van Mauritanië voor visserij op schaaldieren, demersale vis, tonijn en kleine pelagische soorten, voor een totaal van ongeveer 290.000 ton per jaar. In ruil daarvoor en naast de vangsten die door de Europese vissers worden betaald, zal de EU jaarlijks 57,5 miljoen EUR aan Mauritanië en nog eens 3,3 miljoen EUR per jaar ter ondersteuning van lokale visserijgemeenschappen verstrekken.

Beperk vismeel

In een begeleidende resolutie, opgesteld door de rapporteur van het Parlement Izaskun Bilbao Barandica (RENEW, ES) en dezelfde dag aangenomen (23 stemmen voor en 3 onthoudingen), roepen de leden van het Europees Parlement Mauritanië op om een einde te maken aan de overbevissing van enkele kleine pelagische bestanden, met name Sardinella, en de verwerking ervan tot vismeel en visolie. Vis moet in de eerste plaats voor menselijke consumptie zijn en geen grondstof voor de voedselverwerkende industrie, die de vervuiling van afvalwater verhoogt en de voedselzekerheid van de lokale bevolking in gevaar brengt, benadrukken ze.

EP-leden van de Commissie visserij vragen de vissersvloot ook om vis te blijven uitdelen aan mensen in nood, door 2% van hun pelagische vangsten die aan het einde van een reis worden overgeladen of aangeland, te reserveren voor de “Société nationale de distribution de poisson”.

Meer transparantie

De leden van het Europees Parlement op visserijgebied zijn verheugd dat de nieuwe overeenkomst Mauritanië verplicht alle overeenkomsten met buitenlandse vloten openbaar te maken en de Europese vloot dezelfde voorwaarden voor toegang tot Mauritaanse vis en technische voorwaarden voor de visserij biedt als alle andere vloten. Zij roepen Mauritanië op gevolg te geven aan deze toezegging om de Europese Commissie volledige informatie te verstrekken over alle vaartuigen die in de wateren van het land vissen en gedetailleerde verslagen openbaar te maken.

Volgende stappen

Het Parlement zal het akkoord naar verwachting in een eindstemming in de plenaire vergadering van juni goedkeuren. De nieuwe overeenkomst en het bijbehorende protocol worden voorlopig toegepast vanaf november 2021.

Achtergrond

Het visserijpartnerschap tussen de EU en Mauritanië is een van de belangrijkste visserijovereenkomsten voor de EU met een lange geschiedenis. De eerste overeenkomst werd meer dan 30 jaar geleden ondertekend en biedt momenteel vangstmogelijkheden voor vaartuigen uit 10 EU-landen.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *