Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

OVV: UK-160 gezonken door falend lenspompsysteem

1 min read

De Cormorant met de UK 160 in de stroppen. Foto Cj De Boer @cees447

Op 23 december 2020 zonk de Nederlandse viskotter UK-160 Riemda voor de kust van Frankrijk. Alle opvarenden konden worden gered.

Tijdens het binnenhalen van een van de visnetten maakte het schip een plotselinge slagzijbeweging naar stuurboord. Bij controle op het visverwerkingsdek, constateerde een bemanningslid dat het dek aan stuurboordzijde anderhalve meter onder water stond en dat de stuurboord lenspomp niet werkte. De pomp bleek vastgelopen te zijn door een stuk touw. Het lukte niet om de lenspomp te herstarten.

Ook lukte het de bemanning niet om het schip weer recht te krijgen. Het schip helde verder naar stuurboord waardoor een visafvalstortkoker water begon te scheppen. Het luik van deze koker werd in een later stadium afgesloten. Ondanks deze maatregelen bleef het schip verder naar stuurboord hellen. Toen de slagzij meer dan 50 graden over stuurboord betrof, kwam de luchtinlaat van de machinekamer onder water, waardoor het achterschip volliep met water.

De bemanningsleden hebben het schip verlaten toen het schip met 90 graden slagzij in het water lag. Alle bemanningsleden hebben het ongeval zonder ernstige verwondingen overleefd.

Download hier het rapport door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)

1 thought on “OVV: UK-160 gezonken door falend lenspompsysteem

  1. Het lijkt mij ontzettend vervelend als je boot of jacht gezonken is. Gelukkig is in dit geval iedereen ongedeerd en kon de boot weer worden opgetakeld. Mijn oom en tante hebben een eigen boot, mijn man en ik overwegen om de boot binnenkort een keer mee te nemen voor een korte vakantie. Een gezonken boot willen we graag voorkomen. We zullen de pompen in de gaten houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *