Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

793 miljoen euro voor Franse visserij en aquacultuur tot 2027

2 min read

De twinrigger L’Amarante in de haven van Honfleur, foto Filip Cordenier

De Europese Commissie heeft het programma van het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA) voor Frankrijk goedgekeurd voor de uitvoering van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) van de EU en de beleidsprioriteiten van de EU die zijn uiteengezet in de Europese Green Deal, Farm to Fork en biodiversiteit strategieën.

De Europese bijdrage voor het Franse programma Visserij 2021-2027 is goed voor 567,1 miljoen euro en met nationale financiering bedraagt de totale financiële toewijzing 793,3 miljoen euro voor de nieuwe programmeringsperiode.

Het fonds zal de visserij- en aquacultuursector in Frankrijk ondersteunen door de groene en digitale transitie te vergemakkelijken, het productaanbod aan te passen aan de verwachtingen van de consument, de kleinschalige kustvisserij in stand te houden, de veerkracht te verbeteren en innovatie te stimuleren.

Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, zei hierover: “De Commissie heeft de Franse vissers in moeilijke tijden bijgestaan. Ik ben blij het nieuwe EFMZVA-programma aan te kondigen, dat een veerkrachtige en groene transitie van de visserij- en aquacultuursector in Frankrijk, de bescherming van het mariene milieu en de biodiversiteit zal ondersteunen. Frankrijk heeft een sleutelrol te spelen in het duurzame beheer van onze oceanen en de ontwikkeling van een duurzame blauwe economie, dus de financiering zal ook bijdragen aan die gebieden op zowel het vasteland als de zes Franse ultra perifere (Buitenlandse) regio’s”.

Meer concreet zal het programma onder meer steun verlenen aan: herstructurering en modernisering van de vissersvloot; de uitvoering van de aanlandingsverplichting; verbeterde selectiviteit van vistuig; en verbeterde kennis en beheer van beschermde mariene gebieden. Het zal de veerkracht van de visserij-, aquacultuur- en verwerkingssector versterken door hen te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimaatverandering en door de gevolgen van recente crisissen te verzachten.

Lees hier het nieuwsbericht van de Europese Commissie van 28 juni2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *