Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Macduff Shipyards levert nieuwe BF 109 ‘Celestial Dawn’

2 min read

De nieuwe BF 109 'Celestial Dawn' tijdens proefvaarten uit Buckie. Foto Macduff Shipyards

Het Britse Macduff Shipyards heeft recent de eerste van een serie van drie nieuwe vissersvaartuigen opgeleverd aan eigenaar George Hepburn en partners.

De BF 109 werd ontworpen door Macduff Shipyards en de firma Macduff Ship Design en afgebouwd in de fabriekshal van de werf in Buckie.

De gloednieuwe twinrigger is de eerste van drie zusterschepen met het tweede schip nu in aanbouw en een derde dat later dit jaar zal worden gebouwd. Alle drie de schepen zullen worden gebouwd in de fabriekshal van de werf in Buckie, een mijlpaal voor zowel de werf als stad.

Het ontwerp van de Celestial Dawn begon in 2018 en hoewel het de bedoeling was om op een vergelijkbare manier te vissen als het vorige schip van de eigenaar, was het ontwerp van het nieuwe schip gericht op zowel meer comfort voor de bemanning als een betere brandstofefficiëntie.

Met een lengte van 22,75 meter is het nieuw ontworpen schip in staat om met een snelheid van 10,5 knopen te varen. Het schip kan de bemanning van 8 personen comfortabel huisvesten, heeft een brandstofcapaciteit van 21.000 liter olie en 15.500 liter zoetwater.

Benedendeks bevinden zich de hutten, de machinekamer, het visruim en een grote zoetwatertank vóór het aanvaringsschot. Bovendeks is de achterkajuit, de kombuis en zijgang, de visverwerkingsruimte en in de voorpiek bevinden zich de vislieren.

Het vissersschip vervangt het vorige schip van de eigenaar met dezelfde naam, die ook door de werf werd gebouwd in 2000. De nieuwe Celestial Dawn gaat vanuit Peterhead in het noordoosten van Schotland vissen op voornamelijk kreeftjes in de Noordzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *