Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Garnalen ‘Vis van het jaar 2022’ in België

2 min read

Met zo'n familienaam kan ik niet anders dan heel blij zijn met deze keuze aldus Vlaams minister Crevits.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in België heeft de grijze garnaal uitgeroepen tot Vis van het jaar.

De keuze valt dit jaar op het schaaldier, omdat het ook een product is van de Belgische kustvisserij dat wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Zo heeft de Belgische Minister van Zeevisserij Hilde Crevits in Nieuwpoort aangekondigd.

Het leefgebied van de grijze garnalen is verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan. Toch is de garnalenvangst voornamelijk iets voor de kustvisserij. Het grootste deel van de vangst wordt gevangen in de kustgebieden van de Noordzee, voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken.

De grijze garnalen zijn het grootst in de periode tussen augustus en november. Garnalenkotters onder Belgische vlag vissen jaarlijks tussen de 600 en 1.200 ton grijze garnaal op.

De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en dan naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht. Van de Belgische vloot zijn er ongeveer dertig uitgerust om op garnalen te vissen.

Met zo’n familienaam kan ik niet anders dan heel blij zijn met deze keuze. VLAM staat klaar met verschillende acties om de grijze garnaal dubbel en dik onder de aandacht te brengen. Ik zet daar als bevoegd en titel dragend minister graag mijn schouders onder.” Aldus Vlaams minister Crevits.

Het is al de 34ste keer dat VLAM een Vis van het jaar kiest. Vorig jaar viel de rog in de prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *