Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reportage Omroep Flevoland over onvrede saneringsregeling

2 min read

Vertegenwoordigers van de visserijsector zijn in gesprek met minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de saneringsregeling voor vissers. De regeling gaat op 1 september in, maar de vissers zijn niet tevreden over de inhoud van de regels.

De saneringsregeling is bedoeld voor eigenaren van kotters die willen stoppen. Ze kunnen hun schip inleveren en krijgen daar een bedrag voor terug. Maar, zeggen de vissers, de vangstrechten die ze hebben zijn ook veel geld waard. En daar staat geen vergoeding tegenover.

Geert Meun van belangenorganisatie VisNed vindt dat er ook een vergoeding moet komen voor het inleveren van vangstrechten. “Je hebt namelijk ondernemers met een quotum van duizend kilo en je hebt ze van 100.000 kilo. En ze krijgen toch dezelfde vergoeding voor het schip dat ze inleveren.” En dat terwijl er veel schippers geïnteresseerd zijn in de regeling, omdat de visserijsector door onder meer de Brexit en de stijgende brandstofprijzen in zwaar weer zit. “Wij verwachten dat er grote belangstelling is voor die regeling, misschien wel 30 of 40 kotters van de 100 die er nog zijn in Nederland willen er gebruik van maken.

Na het schrijven van een brandbrief werd hij met andere vertegenwoordigers van de sector uitgenodigd om in Den Haag in gesprek te gaan met minister Staghouwer. “De minister bleek ontvankelijk voor onze argumenten“, vertelt Meun. “Volgens ons heeft de minister zich niet goed gerealiseerd dat er zulke enorme verschillen zitten in vangstquota.” Daarna heeft de sector een afspraak gehad met ambtenaren om technische details te bespreken en dinsdag staat een vervolggesprek met de minister gepland.

De saneringsregeling gaat donderdag 1 september al van start. Toch denkt Meun dat deze gesprekken niet voor niks zijn. “Misschien kan de startdatum een aantal weken verschoven worden. Juridisch schijnt het mogelijk te zijn om de regels later met terugwerkende kracht aan te passen.” Vissers die overwegen om gebruik te maken van de saneringsregeling, raadt Geert Meun aan om even te wachten of de aanvraag in te dienen onder voorbehoud dat de voorwaarden nog veranderen. [Bron] Onder de reportage door Omroep Flevoland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *