Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nederlanders eten opnieuw meer vis dan vorig jaar

3 min read

Nederlanders eten opnieuw meer vis. Foto Nederlands Visbureau

Nederlanders eten meer vis dan vorig jaar. Gemiddeld aten we in ons land 9,5 kg vis per persoon. In de ranking van alle Europese landen staat ons land daarmee op de twaalfde plaats; een redelijk goed gemiddelde, al is dit voor een land dat grenst aan zee met veel verse, eigen aanvoer best opmerkelijk.

Dit blijkt uit het onderzoek dat het Nederlands Visbureau jaarlijks laat verzorgen naar visconsumptie in Nederland door onderzoeksbureau GfK. Een terugblik op het jaar 2021-2022 leert onder meer dat men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis eet, vooral buitenshuis.

Overall is de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren over het jaar 2021-2022 (juni-juni) gestegen. Na een jaar waarin ook coronamaatregelen en de energiecrisis een rol speelden, een lichtpuntje. Terwijl de Nederlanders het jaar ervoor nog 9,3 kg per persoon per jaar aten, bleek dit het afgelopen jaar 9,5 kg te zijn.

Uit het onderzoek van GfK blijkt men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis te eten, vooral buitenshuis, terwijl de top vijf lijst van meest gegeten vissoorten nog altijd wordt aangevoerd door zalm, tonijn, haring, kabeljauw en mosselen.

Een verdiepend onderzoek onder jonge gezinnen laat zien dat de meeste kinderen tussen acht en zestien jaar thuis mee-eten wanneer er vis op tafel staat en ruim de helft blijkt het eveneens lekker en gezond te vinden. Uiterlijk of vegetariër wensen spelen nauwelijks een rol.

Vis flink duurder
Uit een analyse van recente CBS-cijfers blijkt dat de eerste zeven maanden van dit jaar vis gemiddeld ruim 5% duurder werd. De totale inflatie in dezelfde periode bedroeg 8,5%, terwijl voedingsmiddelen in deze periode gemiddeld 8,1 procent duurder werden.

Binnen het vissegment dat het CBS bij voedingsmiddelen onderscheidt, stegen verse en gekoelde vis en bereidingen en conserven van vis in de eerste zeven maanden van dit jaar het meest in prijs. Verse en gekoelde vis werden vergeleken met dezelfde periode in 2021 6,5 procent duurder, de bereidingen en conserven van vis stegen met 6,8 procent. In de eerste zeven maanden stegen gerookte, gedroogde of gezouten vis het minst in prijs (+2,1 procent).

Tot nu toe gingen dit jaar de visprijzen in juli het meest omhoog. Verse en gekoelde vis werden in juli 11,2 procent duurder en de bereidingen en conserven van vis 14,0 procent. Ook steeg in juli de prijs van verse schaal- en schelpdieren (+11,3 procent)

Verwachtingen tweede halfjaar volgens ABN AMRO en RABOBANK
Analisten van ABN AMRO verwacht voor het tweede halfjaar een stabiele ontwikkeling in de vraag naar vis. Ondanks dat de hoge inflatie en de lagere koopkracht de consumentenbestedingen in Nederland en de andere EU-landen onder druk zetten. Consumenten die minder of geen vlees willen eten, kunnen voor vis kiezen. De groep flexitariërs wordt groter. De wereldwijde voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO verwacht dat visconsumptie per hoofd van de bevolking in de Europese Unie over 10 jaar circa 4% hoger zal liggen dan nu. De analisten denken verder dat er perspectief is voor extra afzet via duurzaam gevangen vis en het benadrukken van de bijdrage die vis levert aan de gezondheid van mensen. In de eiwittransitie kan vis een welkome aanvulling zijn in de keuze van consumenten. Hier liggen kansen bij de promotiecampagnes voor vis.

Waar de analisten van ABN AMRO optimistisch zijn, is RABOBANK wat voorzichtiger: Positief is de heropening van de horeca en de groeiende vraag naar hoogwaardige visproducten, maar dit zou wel eens van korte duur kunnen zijn. Als de consument de door inflatie gestegen kosten komend halfjaar voelt in de portemonnee, wordt naar verwachting meer bezuinigd op horecabezoeken en op aankopen in de supermarkt. Het is dan de vraag of consumenten, door alle kostenstijgingen, de duurdere Noordzeevis kopen.

Bron: Nederlands visbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *