Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Prijs van Tong en Garnalen flink hoger in 2022

2 min read
In 2021 is 443,5 miljoen kilogram vis vanaf zee naar Nederlandse havens gebracht.

In 2021 is 443,5 miljoen kilogram vis vanaf zee naar Nederlandse havens gebracht. Dat is 17 procent meer dan een jaar eerder in 2020. De meeste vis (91 procent) kwam bevroren via trawlers aan land, de rest werd door kotters vers aangevoerd. De prijs van verse vis nam in de loop van 2021 langzaam toe en steeg in de zomer van 2022 naar een recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Trawlers brachten 404,1 miljoen kilogram vis aan land in 2021. Deze schepen richten zich op in diepere wateren rondzwemmende scholen vis. Ze voerden in 2021 vooral blauwe wijting (34 procent), haring (33 procent) en makreel (18 procent) aan.

De aanvoer door trawlers was 20 procent hoger dan een jaar eerder, er werd vooral meer horsmakreel aan Nederlandse havens geleverd (+101 procent). Na 2014 is vooral de vangst van haring, makreel, blauwe wijting en sardines door trawlers toegenomen.

Kotters brengen verse vis
Kotters richten zich op bodemvisserij in de kustwateren. Deze schepen brachten 39,3 miljoen kilogram vis aan wal in 2021, vooral schol (44 procent) en noordzeegarnalen (34 procent).

Er werd 4 procent minder dan het jaar daarvoor aan land gebracht, maar de aanvoer van kabeljauw nam juist toe, met 126 procent. Na 2014 nam de vangst van de meeste vissoorten door kotters af.

Prijs tong bereikt record in augustus 2022
Prijzen van commercieel belangrijke verse vissoorten zijn vooral in 2022 gestegen. De prijzen fluctueren gedurende het seizoen, afhankelijk van de periode dat er in gebieden op een soort gevist wordt en deze aan land wordt gezet. Daarnaast zijn vooral het laatste jaar de brandstofprijzen toegenomen.

De prijs van tong bereikte zijn piek in augustus 2022 met 18 738 euro per ton, 43 procent hoger dan een jaar eerder. De prijs van noordzeegarnalen was in april het hoogst, met 8 083 euro per ton. Dat is 35 procent hoger dan een jaar eerder.

Lees verder het persbericht van het CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *