Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

PD 105 Turma Nova verkocht naar Noorwegen

1 min read

De twinrigger/flyshooter Turma Nova PD-105 tijdens de proefvaart, foto Jaco Roeleveld (YT)

De twinrigger/flyshooter Turma Nova PD-105, gebouwd door Maaskant, is verkocht aan Noorse eigenaren nadat het schip sinds 2020 voor de kant is gelegd.

De Turma Nova werd gebouwd voor de Ekofish Group om onder Britse vlag te opereren, het bedrijf weigerde destijds het nieuwe schip in ontvangst te nemen, omdat het niet voldeed aan de verwachtingen van de opdrachtgever, sindsdien ligt het schip voor de kant, en staat het te koop bij scheepsmakelaar Atlantic Shipping.

Volgens Fiskerforum is de koper het in Tromsø gevestigde bedrijf Fruholmen Seafood, het bedrijf is actief in de sneeuwkrabvisserij. Hoewel dit een grote investering voor het bedrijf is, wordt er gespeculeerd dat de prijs van het schip aantrekkelijk was en Fruholmen voorziet in wat in alle opzichten een nieuwbouwschip is.

De 32 meterlange Turma Nova wordt omgedoopt tot ‘Svenør’. Het schip is uitgerust met een Caterpillar-hoofdmotor van 1300 pk, evenals drie 465eKw Caterpillar-generatorsets om de dieselelektrische voortstuwing en de 3430 mm AMW-schroef aan te drijven.

Ontworpen om te vissen in de Noordzee en het Kanaal heeft het schip dubbele nettentrommels, flyshootlieren en een middendraadlier voor de twinrig visserij. Het vangstverwerkingsdek is ingedeeld met een AFAK-verwerkingsopstelling, scherfijsmachine en een gekoeld vis ruim van 230 kubieke meter. De accommodatie is voor een bemanning van negen.

Het valt nog te bezien wat de nieuwe eigenaren kiezen om met hun nieuwe schip te doen, maar het inrichten om op krabben te vissen zou een uitgebreide verbouwing van het vangstverwerkingsdek en het monteren van opslagtanks vereisen. [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *