Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Hopelijk zegeviert gezond verstand nog op tijd

4 min read

Uit onderzoek blijkt dat nogal wat inwoners van Nederland nog maar weinig vertrouwen hebben in de toekomst. Enig zicht op perspectief schijnt bij velen tot nul te zijn gedaald. Ik kan mij er alles bij voorstellen. Het huidige kabinet blinkt niet uit in groots optreden. De ene na de andere door de regering zelf in gang gezette crisis komt op de bevolking af. Boeren en vissers delven het onderspit.

Door Willem den Heijer

Hopelijk zegeviert nog vóór de verkiezingen het gezond verstand. Ik val bijna in herhalingen, maar het is niet anders. Boeren worden van hun land verdreven omdat er blijkbaar ruimte nodig is voor van alles en nog wat. We komen woningen te kort. En niet z’n klein beetje ook. Belangrijkste oorzaak is bevolkingsgroei. Ja, niet omdat de autochtone bevolking haar vruchtbaarheid toont. Vorig jaar hebben ruim 65.000 Nederlanders hun land verlaten en ingeruild voor een ander land. Deze emigranten zijn vaak hoogopgeleid of tonen lef en ondernemerschap. Nou, dan kun je op je klompen aanvoelen dat het niveau rap keldert. Juist dit slag hebben we nodig om het land en de economie weer op de rails te krijgen.

Ook de eerste vissers hebben al aangekondigd te gaan verhuizen. Zo gaan de Katwijkse vissers Nico en Art Jan hun geluk in het noorden van Noorwegen beproeven. Zie het stoere verhaal op onze tijdlijn. De vlucht uit Nederland van de Katwijkse vissers is wel te begrijpen.

Ik schat dat Nederland halverwege 2023, in het gunstigste geval, nog ongeveer 35 grote boomkorkotters in de vaart heeft. Dan is de vloot ten opzichte van juni 2021 meer dan gehalveerd. Want in juni 2022 lagen er al veel kotters opgelegd in de haven. Voor wat betreft de garnalenvloot is het ook allemaal erg onzeker. Er is weliswaar geen saneringsronde, maar de veelal kleinschalige bedrijven krijgen het stevig voor hun kiezen.

Het door de overheid verzonnen stikstofprobleem hangt als een molensteen om de nek van de garnalenvissers. Zo moeten zij een peperdure katalysator aanschaffen, terwijl in onze wateren de overige scheepvaart vrijuit gaat.

De minister heeft voor de garnalenvissers ‘gelukkig’ wel een gedoogperiode van negen maanden afgekondigd om in elk geval voorlopig in Natura 2000-gebieden te kunnen vissen. Maar dat is natuurlijk veel te kort.

Grofweg zijn er 160 garnalenkotters waarvan de eigenaren vrijwel het gehele jaar volledig afhankelijk zijn van de garnalenvisserij. Daarnaast zijn er ongeveer 20 kotters, niet langer dan 24 meter, die gedurende het jaar af en toe een paar weken op garnalen vissen en daarnaast met de twinrig op Noorse kreeftjes of met de boomkor op tong of met de bordentrawl op inktvis, poon en mul.

In de maanden september en oktober viste een groot deel van die groep dus op garnalen omdat de vangsten ongekend goed waren. In de loop van november schakelden enkele van deze schepen over op de bordenvisserij op pijlinktvis. Onder andere de WR-274 en de IJM-8. In totaal dus een vloot van 180 kotters die vóór 1 oktober 2023 een nabehandelingssysteem moeten hebben om de stikstofuitstoot met meer dan 95 procent te reduceren.

Dat wordt nog een hele kluif. Een garnalenkotter die na 1 oktober in een Natura 2000-gebied vist en nog geen nabehandelingsteem heeft, krijgt dus een boete. De minister vergeet dat het onmogelijk is om die 180 schepen in krap negen maanden tijd klaar te krijgen. In Den Haag beseffen ze niet wat dat logistiek teweegbrengt bij het handjevol scheepswerven dat daartoe in staat is. Die scheepswerven hebben ook klanten uit andere maritieme hoeken waardoor stagnatie zal ontstaan met een dergelijk groot aanbod aan werk. En dan moet er ook nog voldoende gediplomeerd personeel aanwezig zijn om die garnalenkotters onder handen te kunnen nemen. Kortom, genoeg knelpunten. Het wordt de sector allemaal door de strot heen geduwd door dit dramkabinet.

Sommige burgers vinden het de gewoonste zaak van de wereld dat de stikstofuitstoot gereduceerd moet worden. Tegelijkertijd gaan er dagelijks duizenden vliegtuigen de lucht in die in krap een maand meer uitstoten dan de gehele vloot van 180 kotters in een jaar tijd. En wat te denken van de uitstoot van kolossale containerschepen die de goedkope meuk uit China naar Rotterdam vervoeren. Goedkope meuk voor diezelfde bezorgde burger. Om over de CO2-uitstoot van die vliegtuigen en containerschepen maar te zwijgen. We moeten immers de planeet tegen opwarming redden en dan zijn boeren en vissers de makkelijkste prooi.

Oh ja, elke zomer komen miljoenen sigarettenpeuken via het strand in zee terecht. Eén filter vervuilt 1 kuub zeewater. Hoor je geen burger over klagen. Hebben ze straks de ‘opwarming’ beteugeld, is het milieu door sigarettenpeuken, plastic, weggegooide mondkapjes en duizenden windmolens op zee kapot gemaakt.

EMK-vissers via Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *