Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Pijlinktvis op recordniveaus in wateren rond Shetland eilanden

2 min read

Het onderzoeksvaartuig Atlantia II LK 502, Foto Shetland Fishermen's Association.

Na een jaarlijks onafhankelijk onderzoek van commerciële vissoorten worden er recordaantallen pijlinktvissen (Squid, Loligo spp.) gezien in de wateren rond de Shetland eilanden.

Hoewel schelvis nog steeds het meest voorkomende bestand is, werd meer dan drie keer de gemiddelde hoeveelheid pijlinktvis gevonden door de 2022 Shetland Inshore Fish Survey (SIFS) uitgevoerd door UHI Shetland.

Milieuverandering is de meest waarschijnlijke verklaring voor het fenomeen, aangezien pijlinktvissen relatief kortlevend zijn en zich slechts één keer voortplanten.

Het doel van het onderzoek, dat sinds 2011 jaarlijks wordt uitgevoerd met het vaartuig Atlantia II (LK 502), is om onafhankelijke informatie te verstrekken over de verspreiding van vissoorten in lokale wateren.

Schelvis was de meest gevangen soort van het onderzoek, dat werden uitgevoerd op 52 vooraf gedefinieerde locaties binnen 12 zeemijl van de Shetland eilanden, waaronder in 25 gebieden met ondiep water, beoordeeld als potentiële kraamkamers.

De vangstpercentages voor schelvis bleven in 2022 relatief hoog na recordniveaus van het voorgaande jaar.

Kabeljauw en wijting daarentegen lagen onder de gemiddelde hoeveelheid, hoewel het bemoedigend was dat de hoeveelheid kabeljauw in de ondiepe gebieden hoger was, wat wijst op een gezond bestand van jonge vis dat op termijn op de nabijgelegen visgronden kan worden waargenomen.

De vangsten van platvis en rog lagen aan de onderkant van de waargenomen vangstpercentages voor deze soorten, terwijl de resultaten uit ondiepe gebieden meer gemengd waren.

De gegevens van ondiepe vangsten suggereren dat sommige visgronden rond de kustlijn van Shetland kraamkamers zijn voor een verscheidenheid aan commerciële soorten, bijvoorbeeld schol en zeeduivel.

Daniel Lawson, executive officer van de Shetland Fishermen’s Association, zei: “Gezien hoe belangrijk kustwateren zijn voor de toekomst van de visserij zijn dit opnieuw buitengewoon bemoedigende resultaten.

“Het onderzoekswerk uitgevoerd door UHI Shetland is van cruciaal belang voor onze wetenschappelijke benadering van visserij, die in sterk contrast staat met veel milieu-Ngo’s die vertrouwen op misplaatste ideologie in plaats van gegevens om hun argumenten naar voren te brengen.”

De resultaten van de enquête zijn hier beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *