Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Boulogne nog steeds belangrijkste vissershaven van Frankrijk

2 min read

Ondanks de gevolgen van de Brexit blijft de haven van Boulogne een belangrijke vissershaven. Het havenschap maakte maandag de balans op van het jaar 2022. Een jaar waarin 28.302 ton vis werd aangevoerd op de kaai van Boulogne. Dit is iets minder dan in 2021. 

In kwantiteit zag de haven van Boulogne van het ene jaar op het andere bijna dezelfde tonnage aan land komen. Het verschil is dat in 2022 de vis veel beter verkocht. Het bracht 87 miljoen euro op. Dat is een stijging van 18% in een jaar tijd. “Je moet teruggaan tot 2004 om zo’n hoge stijging te vinden”, zei Benoît Rochet, algemeen directeur van de haven van Boulogne-Calais tijdens een persconferentie op maandag.

De prijs van vis is hard gestegen, niet alleen in Boulogne maar overal. Voorbeelden hiervan zijn de prijs van koolvis, steenbolk of tong, die elk ongeveer 50% meer kostten. De andere reden? Dit komt omdat voor de kust van Boulogne de gevangen soorten waardevoller zijn dan andere: inktvis, poon, makreel, sint-jakobsschelpen en inktvis leveren goeie prijzen op. De inktvis die vorig jaar volop in de netten zat: in 2021 hadden de vissers zo’n 800.000 kg meegebracht. In 2022 werd er bijna 2 miljoen kilo aangevoerd in Boulogne-sur-Mer.

“Cijfers die aantonen dat de visserij een toekomst heeft”, verheugde Benoît Rochet zich. Ook de Société d’Exploitation des Ports du Détroit (SEPD) is van plan om in 2023 5,4 miljoen Euro te investeren in de haven van Boulogne. Deels om braakliggende terreinen op te ruimen en ruimte te maken voor bedrijven die willen uitbreiden. De haven heeft ook aangekondigd dat het openbare onderzoek voor de oprichting van een zalmkwekerij, uitgevoerd door het bedrijf Local Océan, op het punt staat te beginnen. “Het doel is om in de loop van het jaar met de werkzaamheden te beginnen”, verklaarde dhr. Rochet. [bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *