Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

6 personen op luchthaven van Brussel gearresteerd met 200 kilo glasaal

1 min read

Glasaaltjes.

Vrijdagmiddag stelde de douane op de luchthaven van Zaventem vast, dat er voor een vlucht 18 identieke koffers waren ingecheckt, die allen verpakt waren in plastiekfolie.

Omdat dit opmerkelijk was is de bagage gescand, de koffers leken ook dezelfde inhoud te hebben. 1 koffer is geopend om de inhoud te controleren, en daarin bleken plastic zakken gevuld met water en glasaaltjes te zitten, met bevroren flessen water als koelmiddel.

Glasaaltjes zijn bedreigde diersoorten die niet verhandeld mogen worden, zonder de nodige certificaten die voorafgaandelijk moeten aangevraagd worden bij de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu. Er was geen uitvoervergunning voorhanden.

Na controle van de overige koffers en van de passagiersgegevens, bleek dat 6 passagiers van Maleisische afkomst, in totaal 200 kilo glasaaltjes via Qatar en Vietnam naar Maleisië wilden smokkelen. De geschatte waarde hiervan op de “zwarte markt” is zo’n 400.000 euro. Er werd door de douane contact opgenomen met het parket, die de arrestatie van de 6 passagiers heeft bevolen, zij werden onderschept voor het vertrek van hun vlucht.

Er werd een onderzoeksrechter gevorderd die de 6 personen zaterdag heeft verhoord en onder aanhouding heeft geplaatst. Ze verschijnen donderdag voor de Rechtbank.

De maximumstraf voor smokkel van bedreigde diersoorten is een gevangenisstraf van 5 jaar. Het verdere onderzoek zal onder leiding van de onderzoeksrechter worden gevoerd door de Federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde.

Persbericht parket Halle-Vilvoorde 25-02-2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *