Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deense Europarlementariër leidt strijd tegen verbod op bodemvisserij

2 min read

De Deense Europarlementariër Asger Christensen.

Het besluit van de Europese Commissie om bodemvisserij in 30% van de Europese wateren te verbieden stuit op sterke weerstand, de Deense Europarlementariër Asger Christensen leidt de campagne hiertegen in het Europees Parlement.

Als bodem visserij de biodiversiteit in zee echt heeft vernietigd, dan kun je je ook afvragen waarom de vissers op dezelfde visgronden blijven vissen? er zou daar dan geen vis meer moeten zwemmen ” aldus Christensen.

De ondervoorzitter van de Commissie visserij in het Europees Parlement heeft een centrale rol gespeeld bij het uiten van verzet tegen de plannen van de Commissie en zal in het Parlement de campagne leiden om het besluit terug te draaien.

De politicus die lid is van de liberale Renew Europe-fractie in het Europees Parlement is benoemd tot onderhandelaar voor de liberale fractie Renew Europe, in belangrijke visserijonderhandelingen met de Commissie.

In februari van dit jaar kondigde de Commissie haar plannen aan om het bodemvistuig in 30 procent van de EU-wateren geleidelijk af te bouwen. Het voorstel is van verschillende kanten zwaar bekritiseerd, omdat het enorme gevolgen zal hebben voor de visserij in heel Europa als het verbod wordt ingevoerd. De European Bottom Fishing Alliance (EBFA) noemt het vooral dat hun “ergste angsten uitkomen.

Iván López van der Veen, voorzitter van de EBFA, zei: “Het enige effect dat we zeker weten, ook erkend door de Commissie, is de verplaatsing van visserij inspanning naar andere visgebieden, waardoor het brandstofverbruik, de ontoegankelijkheid tot doelsoorten ongewenste gevolgen voor het beheer van de betrokken visserijtakken en gebieden zullen toenemen. Het is niet mogelijk om alle soorten met één vistuig te bevissen, en als dat wel het geval zou zijn, zou dat niet zonder gevolgen zijn, ook voor het milieu. Als de Commissie het GVB wil veranderen, moet zij dat doen volgens het vastgestelde proces: via het Parlement, alleen het gekozen orgaan van de Europese instellingen, en de Raad. Niet via een achterdeur.”

Over het verbod zei Asger Christensen: “Voor mij is het absoluut cruciaal dat dit gaat over ontwikkeling in plaats van liquidatie. Het debat over de bodemvisserij is zeer gemengd. Als je het woord ‘trawl’ noemt, denken veel mensen – waaronder veel van mijn collega’s – dat het een grote doos is die je over de zeebodem sleept. Dat is niet meer het geval. Er is een enorme ontwikkeling geweest in de bodemvisserij“, zegt Christensen.

Christensen verwacht niet dat het voorstel van de Commissie werkelijkheid wordt. Hij zegt hierover: “Er was veel verzet in de visserijcommissie toen we de presentatie een paar weken geleden kregen. De linkse socialisten en de groenen vonden het een geweldig idee, maar alle anderen waren ertegen. Ik ben er ook van overtuigd dat de ministerraad het van tafel zal halen.” [Bron]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *