Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers blokkeren haven Boulogne tegen Europees verbod

2 min read

Franse vissers blokkeren de haven van Boulogne tegen Europees bodemvis verbod.

Om te protesteren tegen het Europees project om de bodemvisserij in te perken, blokkeren Franse vissers sinds zondagavond de belangrijkste Franse vissershaven, Boulogne-sur-Mer, aldus de prefectuur en de regionale visserijcommissie. Elf vissersschepen blokkeren de ingang van de haven de blokkade zal naar verwachting tot dinsdag duren, aldus de commissie.

Het “actieplan” dat de Europese Commissie een maand geleden presenteerde, heeft tot doel de bodemvisserij (netten, scallop dreggen, zegens enz.) in beschermde mariene gebieden (MPA’s) tegen 2030 uit te bannen. “Het zou de dood voor de haven van Boulogne betekenen“, vertelde Olivier Leprêtre, voorzitter van de regionale visserijcommissie Hauts-de-France, aan AFP, hij benadrukte dat met een dergelijke maatregel slechts 20% van de wateren in het Nauw van Calais toegankelijk zou blijven voor de visserij.

“Dit plan werkt averechts”

Boulogne, met een omzet van 85 miljoen euro in 2022, vertegenwoordigt 5.000 directe en indirecte banen, en meer dan 80% van de productie wordt geleverd door de scallop dreggers en visserij met netten en zegens e.a., aldus Olivier Leprêtre. “Dit plan is contraproductief, het riskeert de Europese visserij te vernietigen en de invoer te bevorderen uit gebieden waar de visserij niet wordt gereguleerd

Eerder vorige week hadden boze Franse vissers al gedemonstreerd in Lorient en in Rennes, om te protesteren tegen de Europese regelgeving, administratieve druk en de hoge prijs van diesel. Er hadden incidenten plaatsgevonden. President Emmanuel Macron had de vissers eind februari verzekerd van zijn steun in deze kwestie, terwijl de sector nu al wordt geconfronteerd met een kostbare decarbonisatie van de vissersvloot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *