Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

30.000 windmolens in de Noordzee, een milieuramp

1 min read

9 Europese landen waaronder Nederland hebben in het Belgische Oostende hun handtekening gezet onder het plan om van de Noordzee een gigantisch windmolenpark te maken. De molens moeten in 2050 bijna 300 gigawatt aan elektriciteit gaan opleveren.

De Delftse emeritus-hoogleraar Gerard van Bussel heeft voorgerekend dat er dan 30.000 windmolens in de Noordzee moeten komen. Als we die in 27 jaar moeten bouwen zijn dat er drie per dag, zonder onderbreking. En met een gemiddelde levensduur van 25 jaar moeten we na 2050 ter vervanging van de oude windmolens eeuwig in dat tempo blijven doorbouwen.

Het zoveelste onuitvoerbare megalomane energieplan zonder milieueffectrapportage met rampzalige milieuschade voor de Noordzee. Lees hier een helder analyse door Maarten van Andel over het vaak wonderlijke Nederlandse en Europese klimaat- en energiebeleid in Wynia’s Week.

Van oudsher was Nederland trots op zijn vissersvloot, maar sinds jaar en dag is het tij gekeerd. Urker Jan de Boer is vanaf zijn zestiende visser geweest, maar heeft noodgedwongen zijn schip moeten verkopen en gooit het nu over een andere boeg als statenlid voor de BBB in Flevoland.

Terwijl de multinationals gespaard worden, staan de boeren volgens hem hetzelfde lot te wachten als de vissers. “Ze willen gewoon van ons af.”. Onder een gesprek met Marlies Dekkers en Jan de Boer. Online geplaatst door De Nieuwe Wereld op 19 Mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *