Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Mijnheer Timmermans, trek deze wet in!

2 min read

Niclas Herbst, lid van het Europees Parlement, die namens de EVP-Fractie over het wetsvoorstel onderhandelde.

De EVP-Fractie in het Europees Parlement roept vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie op om het wetsvoorstel natuurherstel in te trekken, nadat de Commissie Visserij van het Parlement vanochtend de geplande wetgeving verwierp. De landbouwcommissie van het Parlement heeft gisteren tegen dezelfde wet gestemd.

Twee parlementaire commissies hebben nu gestemd om het voorstel voor natuurherstel te verwerpen. Dit is een uitzonderlijke stap en toont aan dat het Parlement niet bereid is een voorstel te aanvaarden dat de kosten en de onzekerheid voor boeren, vissers en consumenten alleen maar vergroot. Wij steunen biodiversiteit, maar dit voorstel is niet geschikt voor het beoogde doel en moet worden ingetrokken na de beslissende stemmingen in twee parlementaire commissies“, aldus Siegfried Mureşan, lid van het Europees Parlement, vicevoorzitter van de EVP-Fractie en verantwoordelijk voor begrotings- en structuurbeleid.

De EVP-Fractie in de Commissie visserij heeft voor een verwerping gestemd, omdat we eisen dat de Europese Commissie een beter en praktischer voorstel doet. We willen de natuur beschermen en herstellen, maar we moeten daadwerkelijk binnen de realiteit werken, zodat de doelstellingen haalbaar zijn en alle belanghebbenden ze kunnen bereiken“, aldus Niclas Herbst, lid van het Europees Parlement, die namens de EVP-Fractie in de Commissie visserij over de wet onderhandelde.

Er zijn momenteel tot 23 verordeningen met betrekking tot natuurherstel en meer dan 40 teksten die rekening houden met communicatie, strategieën en regelgeving. Nog een extra tekst heeft geen toegevoegde waarde. De Europese Commissie had andere suggesties moeten doen om consistentie met bestaande wetgeving te creëren“.

We willen de lidstaten helpen ecosystemen te herstellen en tegelijkertijd banen veilig te stellen, met name in sectoren zoals de visserijsector van de EU, die strategisch is gebleken en de voedselzekerheid in Europa tijdens de Brexit, de COVID-pandemie en de oorlog in Oekraïne heeft gewaarborgd. De Europese visserijsector is duurzamer dan in de meeste derde landen“, benadrukt Herbst.

Als de wetgeving niet wordt ingetrokken, zal er in juni over worden gestemd door de Milieucommissie, de commissie die met het voorstel is belast. Het persbericht komt van de EVP-Fractie, De EVP-Fractie is de grootste fractie in het Europees Parlement met 177 leden uit alle EU-lidstaten.

Afgelopen dinsdag sloot de Belgische premier Alexander De Croo zich aan bij de Franse president Emmanuel Macron met een pleidooi om “op de pauzeknop” te drukken. De Natuurherstelverordening moet zowel door de 27 lidstaten als het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Het wetsvoorstel verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert. Voor de Nederlandse visserijsector zou het voorstel volgens Europarlementariër Jan Huitema (VVD) grote gevolgen hebben omdat een groot deel van de aangewezen natuur buiten Natura 2000-gebieden op zee ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *