Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

EU: Geen gesprekken gaande met Marokko over nieuw visserijakkoord

1 min read

Huidige visserijovereenkomst voorziet in visvergunningen voor in totaal 128 EU-vaartuigen.

De Europese Commissie heeft dinsdag bevestigd dat er geen onderhandelingen zijn met Marokko over een nieuw visserijakkoord, zo meld de website Marokko.nl

Het huidige akkoord loopt af op 17 juli, maar de EU wacht op een uitspraak van het Hof van Justitie over de rechtsgeldigheid ervan.

Het akkoord, dat in 2019 in werking trad, maakt het mogelijk dat Europese vissersboten in de wateren van Marokko vissen, inclusief die van de betwiste Sahara. Het Gerecht van de EU heeft het akkoord in 2021 nietig verklaard, omdat het in strijd zou zijn met het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi’s. De Raad en de Commissie hebben beroep aangetekend tegen deze uitspraak.

Zolang het Hof van Justitie geen oordeel heeft geveld, kan het akkoord nog worden toegepast. Maar als er geen nieuw akkoord komt voor 17 juli, zullen de Europese vissers hun activiteiten moeten staken. Dit zou vooral Spanje treffen, dat 92 van de 138 vergunningen heeft.

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, heeft aangedrongen op een snelle goedkeuring van een nieuw akkoord. Het land bereid zich voor om de Marokkaanse wateren te verlaten en heeft steun beloofd voor de getroffen vissers.

[Bron: Marokko.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *