Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wetenschappers benoemen negatieve effecten windparken Noordzee

2 min read

Windturbines lijken de groei van plankton te verstoren in bepaalde gebieden op de Noordzee. Dat vormt een risico voor de voedselketen op zee. Die waarschuwing en meer uiten onderzoekers in een uitzending van wetenschapsprogramma Focus op NPO 2.

Fytoplankton vormt de basis van het mariene voedsel web, zegt Luca van Duren, hoofdonderzoeker van kennisinstituut Deltares. Als daar iets mee gebeurt, kan dat effect hebben op al het leven in de zee. ,,Dus als je op veel plekken een negatieve impact hebt, moet je je wel heel goed afvragen waar je mee bezig bent’’ zegt Van Duren in het NTR-programma.

Ook over het effect van stroomkabels op embryo’s van haaien en roggen bestaan zorgen, net als over het geluid van het heien voor duizenden nieuwe turbines. Maar de uitrol van windparken gaat veel sneller dan onze kennistoename over die ecologische impact. Hobbelt het onderzoek achter de ambities aan? ,,Ja, dat gevoel heb ik wel”, zegt Jeroen Hubert, gedragsecoloog van de Universiteit Leiden.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers aandacht vragen voor de schaduwzijde van duurzame energie op de Noordzee. Eerder schatten Wageningse onderzoekers dat er straks jaarlijks duizenden Jan-van-Gents zullen overlijden door botsingen met turbines.

We moeten de ecologische impact van windparken veel beter onderzoeken. Of willen we het risico lopen dat we straks al onze vis uit Aziatische kwekerijen moeten halen? ” stelt Albert Jan Maat, Voorzitter van NetVisWerk.

Vissers zijn gealarmeerd over de waarschuwingen van wetenschappers. ”Er is voortdurend aandacht over het effect van bodemberoering door de visserij. Maar deze zaken blijven onderbelicht”, aldus Albert Jan Maat, voorzitter van visserijorganisatie NetVisWerk.

Lees hier het complete artikel op de website van het Algemeen Dagblad en

Kijk hier de tv-aflevering van Focus: Windmolens op de Noordzee: vloek voor de natuur?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *