Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen nu overal verkrijgbaar

3 min read

Mosselkweker Jan Bout heeft donderdag zijn eerste hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen geoogst.

Mosselkweker Jan Bout heeft donderdag zijn eerste hangcultuurmosselen van het nieuwe seizoen geoogst. De kwaliteit is uitstekend dankzij een week uitstel.

Bout en zijn collega’s van de Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers moesten dit jaar langer wachten. Het koudere voorjaar vertraagde de groei van de aan touwen gekweekte mosselen. Het geduld werd – dankzij het mooie weer van de afgelopen anderhalve week – goed beloond.

Wij worden blij van wat wij nu zien, de mosselschelpen zijn goed gevuld, wij meten vleespercentages van 28 procent. Wonderlijk wat een paar dagen zon doet”, aldus Jan Bout die zijn mosselkweeklocaties bij Bruinisse aan de noordkant van de Zeeuwse Oosterschelde heeft. Vanaf vandaag zijn de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die goed zijn voor 5 procent van de Nederlandse mosselproductie, overal in België en Nederland te koop.

Als de eerste mosselen zich aandienen, weten wij in België dat de zomer begint”, aldus de Belgische mosselambassadeur Sven Ornelis bij het keuren van de nieuwe oogst.

Voorpremière

De oogst van de hangcultuurmosselen is de voorpremière van het nieuwe mosselseizoen.  Door de kweek aan touwen boven in het water groeien deze mosselen sneller dan bodemmosselen. Zonlicht zorgt voor een goed voedselaanbod van algen. Een bescheiden vijf procent van de totale Nederlandse mosselproductie komt zodoende nu al beschikbaar voor de consument. De befaamde Zeeuwse mosselen van de bodemcultuur – 95 procent van het aanbod – hebben nog een paar weken nodig. Het Nederlands Mosselbureau voorziet 5 juli als startdatum voor het bodemseizoen.

Zomers gerechtje van mosselambassadeur Sven Ornelis

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst van de hangcultuurmosselen bereidde de bekende Belgische radio-DJ, ‘wouldbechef’ en mosselambassadeur Sven Ornelis een zomers gerechtje. “Aan mosselen hoef je niet veel te doen, die zijn zo al lekker maar ik heb me voor dit zonnige mosselgerechtje laten inspireren door de Spaanse keuken. Het zilte van de mossel combineer ik met de pittigheid van chorizo. Ik voeg Noilly Prat, kerstomaatjes, zeekraal en lamsoor toe en maak het af met dragonazijn en oude brokkelkaas.

BIO-gecertificeerd eiwit met laagste voedselafdruk

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: ze filteren de algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen (zogenaamd mosselzaad) hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.

Streekkeurmerk Zeker Zeeuws

Hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.

Bekijk hier beelden op hoge resolutie en het recept van Sven Ornelis. Meer beelden volgen: www.hangcultuurmosselen.nl of www.mosselen.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Mosselbureau, Tilly Sintnicolaas of Dana Nijstad, tel. 070 – 385 18 02, mobiel 06-46611099 of per email: info@mosselbureau.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *