Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zweedse vissers: “Geen windenergie op onze visgronden”

1 min read

Zweedse vissers hebben afgelopen vrijdag geprotesteerd tegen offshore windparken.

Zweedse vissers hebben afgelopen vrijdag geprotesteerd tegen plannen van hun regering om de ontwikkelingen van offshore windparken erdoor te rammen zonder de visserijsector bij het overleg te betrekken.

Het levensonderhoud van de vissers staat op losse schroeven, net als veel andere vissers in Nederland en de rest van Europa worden zij van hun visgronden verdreven om ontwikkelaars van offshore energie en het investeringsgeld dat daarmee gepaard gaat te vergemakkelijken.

De vissers die in Göteborg, Varberg en Lomma demonstreerden, zijn tegen het politieke besluit om de windparken Kattegat Syd en Galene in het Kattegat te ontwikkelen. Het besluit betekent dat het in de toekomst voor de vissers moeilijk gaat worden de visserij in het Kattegat uit te oefenen.

De aangewezen locaties zijn waardevolle traditionele visgronden. De ongeveer 50 kleine Zweedse visserijbedrijven zullen hun levensonderhoud verliezen en de vissers zijn bezorgd mede omdat de Zweedse regering niet praat over compensatie.

De Zweedse vissers producentenorganisatie (SFPO) verstuurde dit persbericht .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *