Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Massaal protest Italiaanse vissector vrijdag 23 juni

2 min read

De Italiaanse vissector mobiliseert zich om hun nee te herhalen tegen het Europees plan dat een reeks verstorende maatregelen oplegt voor hun sector. Afgesproken is dat aanstaande vrijdag 23 juni protesten gaan plaatsvinden door coöperaties, bedrijven en werknemers in de vissector.

Het door de commissaris voor Visserij en Milieu Virginijus Sinkevicius gepropageerde plan voorziet in een sterke beperking van de trawlvisserij in heel Europa tegen 2030 en stelt voor om extra beschermde mariene gebieden in het leven te roepen, zonder rekening te houden met de sociale en economische gevolgen voor bedrijven, werknemers en de kustgebieden, op basis van verouderde en nauwkeurige wetenschappelijke gegevens. Een plan dat zal leiden tot totale afhankelijkheid van het buitenland voor de levering van visproducten.

Het doel is om een sector te behouden die voedselveiligheid waarborgt en een eerlijke, gezonde en duurzame levering van verse visproducten met hoge kwaliteitsnormen garandeert, die voldoet aan de regels van traceerbaarheid en Europese certificering. Maar de protesten zijn ook bedoeld om een toekomst te verzekeren voor de duizenden werknemers van coöperaties, bedrijven en gezinnen.

De ontmanteling van de trawlvisserij zou ook leiden tot een toename van de invoer uit landen waar de visserij niet voldoet aan onze wetgeving op het gebied van milieu, veiligheid en werk.

In Italië vertegenwoordigt de trawlvisserij 20% van de totale vissersvloot stellen Agci Agrital, Confcooperative FedAgriPesca, Legacoop Agroalimentare, Coldiretti Impresapesca, Federpesca, Fai-Cisl, Flai-Cgil en Uila Pesca – met 2088 eenheden, ongeveer 7000 werknemers, 30% van de aanlandingen en 50% van de inkomsten.

Een sector die in Europa goed is voor 25% van de totale aanvoer van visproducten en 38% van de inkomsten, met meer dan 7.000 vaartuigen.

De doelstelling van de Commissie om de trawlvisserij geleidelijk uit te bannen is duidelijk disproportioneel, ongerechtvaardigd en gebaseerd op niet-objectieve wetenschappelijke adviezen, en is ook een absoluut kortzichtig beleid om de voedselvoorziening van de Europese landen te garanderen.” aldus Federpesca, Coldiretti, Alliance of Cooperatives, Fai Cisl Flai Cgil en UILA Pesca, die gezamenlijk voor vrijdag 23 juni deze actiedag in heel Italië hebben georganiseerd”.

Een dag die de Italiaanse regering steunt, voor de Agrifish-Raad van 26 en 27 juni in Brussel, om nogmaals te wijzen op het verzet in Italië tegen dit voorstel, dat Italië wil veroordelen tot een totale afhankelijkheid van de invoer van visserijproducten, zonder rekening te houden met de sociaaleconomische gevolgen voor de sector. Een dag waarop de sector de absolute oppositie tegen het beleid van de Europese Commissie laat zien en steun wil geven aan de Italiaanse regering die zich wel bezighoudt met de verdediging van de sector “.

Bron: Federpesca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *