Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Recordbedrag voor eerste vaatje Hollandse Nieuwe

1 min read

Hollandse Nieuwe haring, Foto Nederlands Visbureau.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe ging vandaag onder de hamer op de visafslag in Scheveningen. Dit jaar werd het vaatje voor een recordbedrag van maar liefst 159.500 euro geveild, op het winnende bod van Budget Thuis. Het gehele bedrag komt dit jaar ten goede aan de Voedselbank.

Met de veiling van het eerste vaatje haring wordt het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ traditioneel ingeluid. De nieuwe haring liet dit jaar iets langer op zich wachten dan normaal, omdat de haring in verband met langdurige kou minder ontwikkeld was dan gewenst. Het vereiste vetgehalte van 16%, bleef daardoor achter. Vlaggetjesdag ging wel gewoon door, maar dan zonder nieuwe haring.

Volgens Natasja Froger, die de veiling presenteerde, zat er dit jaar weer ‘goddelijke haring’ in het vaatje. Samen met het keuringspanel bestaande uit voorzitter Rien Motshager, haringdeskundige Hans Fentsahm en chef-kok Erik Tas, was zij de eerste die na het kwaliteitsonderzoek de Hollandse Nieuwe mocht proeven.

Budgetthuis.nl liet weten enorm blij te zijn met het vaatje, maar wilde vooral ook het belang van de Voedselbank aanstippen, waar het gehele bedrag aan ten goede is gekomen. De Voorzitter van de Voedselbank was enorm blij met het bedrag, waar zo’n 638 gezinnen een jaar lang van ondersteund kunnen worden.

Vorig jaar bracht de veiling 113.500 euro op. Het goede doel waar het geld toen naartoe ging was Stichting Ambulance Wens. Vanaf vrijdag 23 juni (morgen) is de Hollandse Nieuwe overal te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *