Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europa bijna eensgezind tegen plan bodem beroerende visserij

2 min read

Eerder visserijprotesten tegen het plan van de Europese Commissie

Bijna alle Europese landen hebben zich op de eerste dag van de AGRIFISH Council gekeerd tegen het plan van de Europese Commissie om de visserij met vistuig dat over de bodem sleept de komende jaren te verbieden.

De tegenstanders, met onder meer Nederland voorop, kregen alleen Italië niet mee. “Dit is een signaal dat de Europese Commissie niet zomaar kan negeren“, stelt visserijminister Piet Adema.

Nederland verzet zich al langer tegen het actieplan van de commissie, het plan zou boomkorvissers en andere bodem beroerende visserij te hard treffen, vindt Adema. Als de lidstaten het plan zouden overnemen zouden boomkorvissers op 30 procent van de Noordzee niet meer mogen vissen. En de visserij heeft het de laatste jaren al heel moeilijk.

De tegenstanders stelden 75 aanbevelingen op om het actieplan bij te stellen en kregen daarvoor bij overleg van de visserijministers in Luxemburg de steun van bijna alle 27 EU-lidstaten. Dat “heel massieve” front heeft de commissie “flink wat huiswerk” meegegeven, aldus Adema.

Vlaams Minister Hilde Crevits is ook tevreden, een paar maanden geleden al was zei zeer bezorgd over de plannen voor een algemene ban van boomkorvaartuigen, die eerder door Europees Commissaris Sinkevicius waren voorgesteld. Zo’n algemene ban komt er na protest van Vlaanderen en andere landen dus niet.

Dit is een belangrijk signaal en een stap vooruit, want zowat alle 64 vaartuigen van de Vlaamse vissers werken met die boomkortechniek. Een algemene ban zou de toekomst van onze vissersvloot ernstig in gevaar brengen en zou ervoor zorgen dat vis uit derde landen moet komen, landen die vaak veel minder duurzaam werken. Dit gaat trouwens ook voorbij aan de vele inspanningen die de Vlaamse visserijsector onderneemt om te verduurzamen. Elke vloot, ook de kleine, is belangrijk om tot lokale voedselvoorziening te komen. Lokaal duurzame voedsel is en blijft voor Vlaanderen cruciaal.” stelt Hilde Crevits.

Lees hier meer over de resultaten van de eerste dag AGRIFISH Council 26-27 juni 2023

2 thoughts on “Europa bijna eensgezind tegen plan bodem beroerende visserij

  1. Spanje heeft de grootse vissersvloot van Europa en als je dan ziet wat er aan wal gebracht wordt iedere dag en als je de mazen van de zak ziet, nog geen 1,5 cm. Een grote schande. Maar een grote stem in Europa. Maar ja een land als Frankrijk is heel jaloers op de moderne schepen van Nederland dus naar de sloop!!

  2. Het is een schande straks moet je miljoenner zijn om een visje tekunnen kopen . Het is nu al niet meer tebetalen . Heel Nederland straks aan de pizza dat is gezond ze zijn stapel gek in dat Brussel. Die lui met die dikke salarissen maakt het niet uit dat de vis duur is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *