Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Stuurman vrachtschip verantwoordelijk voor aanvaring met Z-60 Blue Angel

1 min read

Het vrachtschip Amadeus Aquamarijn en de Z-60 Blue Angel, foto Onderzoek raad voor Veiligheid

De vaarbevoegdheid van een bemanningslid van het vrachtschip Amadeus Aquamarijn van de Alkmaarse rederij De Bock is voor zes weken geschorst, waarvan vier weken voorwaardelijk.

In de nacht van 23 december 2021 is het Nederlandse vrachtschip Amadeus Aquamarijn van achteren aangevaren door het Belgische vissersschip Z-60 Blue Angel. De aanvaring vond plaats op de Noordzee in het verkeersscheidingsstelsel ZW bij Texel.

De aanvaring veroorzaakte zware schade aan de Amadeus Aquamarijn, voornamelijk veroorzaakt door de instroom van zeewater via een groot gat in de romp op de waterlijn. De pompen werden bijgezet en de Amadeus Aquamarijn kon op eigen kracht de haven van Harlingen bereiken.

De Z-60 had minimale schade aan de voorsteven en bleef stand-by bij de Amadeus Aquamarijn totdat het niet meer nodig was. Toen vervolgde de Z-60 Blue Angel haar weg naar de haven van IJmuiden. Er waren geen gewonden op beide schepen na de aanvaring.

De Onderzoek raad voor Veiligheid is destijds een onderzoek gestart.

Lees / download hier de uitspraak van het Tuchtcollege voor de scheepvaart van vorige week vrijdag 23 Juni 2023 (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *