Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Sloopkogel voor kotters moet gestopt worden

2 min read

Het ene na het andere vissersschip wordt vermalen tot oud ijzer.

Op scheepssloperijen zijn het drukke tijden. Het ene na het andere vissersschip zal  vermalen worden tot oud ijzer. De sloop van de kotters komt hard aan bij vissers, waarvan velen al generaties de zee bevaren. En niet alleen de vernietiging van de schepen doet pijn.

Door veranderende regelgeving, de Brexit, minder plek om te vissen en hoge brandstofprijzen voelen veel vissers zich gedwongen te stoppen met vissen. Vanwege de saneringsregeling van de landelijke overheid is het juist nu voor veel vissers een laatste kans om nog iets voor hun geliefde kotters te krijgen. Beter iets dan niets is de gedachte bij velen, die zich door de overheid in de steek gelaten voelen. Maar dan is het ook echt over en uit. Een nieuw schip bouwen mag niet”, aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga, die zich per motie in een smeekbede richt tot het kabinet.

Met het vernietigen van 3/4 van de visserijvloot op de Noordzee maak je de hele sector en de daarmee samenhangende infrastructuur kapot. Hiermee gaan duizenden banen verloren. Visafslagen zullen moeten sluiten, kleine visfamilies gaan kapot, viskramen verdwijnen uit het straatbeeld en straks betaal je je bont en blauw voor een lekkerbek of een portie kibbelingen.”

Het BVNL-Kamerlid wordt in zijn pleidooi gesteund door Esther Krijnen, bestuurslid van PO NVA (producenten organisatie Noorderlijke Visserij Alliantie) bestaande uit de PO’s van Wieringen, Texel en Den Helder.

Mes op de keel

“Verder ben ik persoonlijk, als 5e generatie van een vissersfamilie, betrokken bij diverse duurzame energie projecten en ook bij innovaties in de visserijsector. Aanvragen voor de saneringsregelingen moeten voor 30 juni binnen zijn en dat is het mes op de keel voor een groot deel van de vissersvloot. Wat je nu kapot maakt krijg je nooit meer terug. Je zet de voedselzekerheid onder druk en hoe duurzaam is het om Tilapia uit Azië in te laten vliegen, als we op de Noordzee duurzaam kunnen vissen, bijvoorbeeld door een jonge generatie vissers de tijd en kans te geven te investeren in nieuwe duurzame, milieuvriendelijke en brandstof besparende vismethoden”, aldus Krijnen.

Van Haga roept het kabinet per motie op om op de pauzeknop te drukken als het gaat om de sloop van kotters. “Stop deze pure vorm van kapitaalvernietiging, stop de vernietiging van onze Noordzee visserijsector, stop de sloopkogel.”

Bron: BVNL

9 thoughts on “Sloopkogel voor kotters moet gestopt worden

 1. Laat de regering de schepen voor andere doeleinde verkopen het zijn super zeeschepen ook beter voor het milieu dan alles kapot te snijden

 2. Het slopen moet stoppen, zonde! Waarom niet de schepen inzetten om de territoriale wateren te bewaken tegen te nieuwsgierige Russische ‘spionage-activiteiten’.
  De vissers kennen de zee èn de bodem van het noordzeegebied. Er zijn maar drie kustwacht vaartuigen die dit grote gebied moeten bestrijken, en nu las ik dat de marine hier mogelijk een taak in zal gaan krijgen. …met welke schepen…?? Kunnen ze als het tij weer eens keert, weer gewoon gaan vissen.

 3. Wat is de volgende tak die verboden woord?
  Al vanaf de schepping leven we van de vis.
  In de bijbel staat geschreven dat je de net aan de andere kant moet gooien zodat je wat kan vangen. Dit gaat niet lukken bij ons in nederland want dat mag niet en kan niet omdat we dan geen visboot heb.
  Nog even en dan gaan we vis importeren uit buitenland.
  Ga eens nadenken waar ze mee bezig zijn.
  Net als de melk producten en landbouw. Boeren worden uitgekocht. Dus waar gaan we ons melk en groente vandaan halen?
  Zelf heb ik nog niet vernomen dat dit dus ook in andere landen voorkomt. Nederland kijk om je heen want wat hier gebeurt is bijna of niet aan de hand in andere landen.

 4. Het is inderdaad zeer pijnlijk dat de visser schepen gesloopt worden , want beroering van de grond is juist gezond om gewormte en nieuwe voedsel voor vissen te kre”eren en nu mag er geen grond worden omgebouwd?? Ik vraag me af wat een boer doet met de grond waar alles word omgewoeld om nieuwe structuur en voeding om groente te laten groeien bewerkt , zo is het ook met de visserij , ik vraag me af wat voor kennis er in den haag zit , laten ze in de praktijk beginnen voor ze achter een bureau plaats nemen. Vissers sterkte hoor

 5. Ja,schandalig. Nederland wordt op vele vlakken door Den Haag gesloopt. Nu moet dus ook de hele kottervloot gesloopt worden. Beter om dit kabinet en alle niet te begrijpen overheidsregeltjes te slopen.
  goed,dat dit kabinet gevallen is en nu maar hopen,dat er wat mensen komen,die hart voor het land hebben en doen wat de meerderheid van het volk wil,dus niet enkel demotivatie hebben om op het haagse pluche te mogen zitten.

 6. Ze (regeing) is verblind door de geest van de tijd
  T wordt ingebracht ingefluisterd door de verkeerde geest
  Was t maar deHeilge Geest
  Die in alle waarheid.leidt ook in ons dagelijks betaan leidt ennn als t nag naar de eewigheid
  Laten we veel vragen om n ware leider die met die wetenschap t land wil dienen dan zal er veel weerstand komen maar t lanf zal weer volle weiden volle garven en volle netten bieden ps 85 Ja de velden bedekt met kudden de dalen weer bekleed
  En zouden met God aan t roer wel varen in ons land

 7. Ja, wat een armoede! Die tilapia, gekweekt in vieze kweekvijvers, ingevroren in grote diepvriesblokken, later ontdooit en hier weer als verse vis verkocht. Er worden veel medicijnen gebruikt, bah! Daar gaat je gezondheid.

 8. Eerder deze week kibbeling gekocht bij Poesz. Smaakte goed, maar toen ik op het etiket keek stond er koolvis op en……. uit China! Wat zijn we gek op ons milieu. Daar gaan onze mooie viskotters naar de sloop. Straks al onze vis uit het buitenland!

 9. Schandalig hele sector om zeep en maar blijven stemmen vvd cda belachelijk
  En zelfde andere sector scheepvaart buitenlands personeel
  Onze voor ouderen draaien zich om in de graf hebben we daardoor zoveel opgeofferd
  En zoveel voor deze prachtige visserij zoveel offers verloren vaders en zonen collega’s
  Door deze kabinet alles na de kloten geholpen
  Zeg maar bedankt kabinet voor jullie achterbakse bemoeienis
  Afz oud visserman DEN-HELDER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *