Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Voorstel vangstmogelijkheden 2024 voor Atlantische Oceaan, Kattegat en Skagerrak

1 min read

Woensdag heeft de Europese Commissie haar voorstel gepubliceerd om vangstbeperkingen of totaal toegestane vangsten (TAC’s) vast te stellen voor 18 visbestanden in de EU-wateren van de Atlantische Oceaan, het Kattegat en het Skagerrak voor 2024.

Het voorstel is gebaseerd op wetenschappelijk advies en heeft betrekking op visbestanden die uitsluitend door de EU worden beheerd in die zeegebieden.

Voor het eerst stelt de Commissie voor negen TAC’s vast te stellen voor twee tot drie jaar, bekend als „meerjarige TAC’s”, in plaats van ze jaarlijks opnieuw te evalueren op basis van advies van de wetenschappers van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES).

Naar aanleiding van het advies van de ICES stelt de Commissie voor 12 TAC’s vast te stellen op MSY (maximale duurzame opbrengst), d.w.z. de maximale hoeveelheid vis die vissers uit de zee kunnen halen zonder de regeneratie en de toekomstige productiviteit van het bestand in gevaar te brengen.

Dit zou leiden tot een verhoging van de vangstbeperkingen voor vijf bestanden: schartong, zeeduivel, heek, horsmakreel in Iberische wateren en schol in het Kattegat.

Lees hier verder op de website van de Europese Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *