Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Minister Adema wil realistischer stikstofbeleid voor garnalenvissers

1 min read

Minister Adema was zaterdagmorgen op bezoek bij garnalenvissers in Lauwersoog.

Minister Adema was zaterdagmorgen op bezoek bij garnalenvissers in Lauwersoog. Hij sprak zich stevig uit over de positie van de vissers. Volgens hem zijn momenteel vooral de garnalenvissers de dupe van het stikstofbeleid.

De sector wordt in haar voortbestaan bedreigd door halsstarrige vergunningverlening. Adema stelt dat vissers al massaal proberen om hun uitstoot te verminderen: “Dankzij nieuwe katalysatoren vermindert hun stikstofuitstoot nog eens met 80 procent. En zelfs dan nóg is het niet mogelijk om via de rekenmodellen tot een werkbare situatie te komen.

De demissionair landbouwminister legt een bom onder het eigen stikstofbeleid. Adema spreekt in gesprek met De Telegraaf over een ’totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid’ en ziet dat garnalenvissers daar nu de dupe van worden. „Het huidige beleid is in de praktijk niet werkbaar”, aldus Adema.

Adema wil dat de kwestie met hoge prioriteit wordt opgepakt. “De demissionaire status van het kabinet maakt niets uit, dit probleem kan niet wachten op onderhandelingen of een nieuw kabinet.”

Garnalenvissers zijn blij dat de minister zich strijdbaar toont voor hen. Maar zeggen ze: “het was nog mooier geweest als ze in Den Haag zijn verhaal eerder hadden gehoord.”

Onder een reportage door RTV NOF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *