Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vismijn Oostende opent ruimte voor startups in aquacultuur en visserij

2 min read

De Oostendse vismijn opent Marifish.Inc, een nieuwe hub voor startups actief in de aquacultuur. “We willen innovatieve bedrijven in aquacultuur en visserij 2.0 hiermee alle kansen geven om zichzelf op de kaart te zetten”, klinkt het. Eerder kwam er al een nieuwe exploitatiehal.

Vlaanderen heeft heel wat expertise op het vlak van aquacultuur, gaande van onshore kweken van zeewier over hangcultuurmosselen tot de verwerking van oesters. Toch zijn er op dat vlak weinig start-ups actief. Daar moet Marifish.Inc verandering in brengen. Door jonge bedrijven naar de Oostendse vismijnsite te lokken, krijgen innovaties in de aquacultuur alle kansen en haalt de traditionele visserij tegelijk ook nieuwe ideeën binnen. Door het oppompen van zeewater via een boorput wordt de mogelijkheid geboden om zeewier te kweken. Het complex is neergepoot door Willy Naessens. Marifish.Inc is een initiatief van European Food Centre (EFC), Voka en POM West-Vlaanderen.

De zogenoemde incubator werd vrijdag feestelijk geopend in aanwezigheid van heel wat prominenten, onder wie Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (cd&v), die ook bevoegd is voor Visserij. “Dit wordt een bruisende plek met aanbod van zeewater voor innoverende bedrijven. Maar er is meer. Startende of groeiende bedrijven kunnen er ook rekenen op professionele coaching en een leerstoel met laboratoria en een heuse zeewaterinstallatie”, aldus Crevits. “Op die manier versterken we onderzoek, innovatie en ondernemen binnen visserij, aqua- en maricultuur.”

Sylvie Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse visveiling, ziet tal van mogelijkheden voor de visserijsector.  “De traditionele visserij heeft het niet makkelijk en is de omslag aan het maken naar een duurzame, vernieuwende sector, visserij 2.0, zeg maar. Aquacultuur vervangt de traditionele visserij niet, integendeel, de twee zijn complementair en kunnen elkaar versterken.”

Bron: Vilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *