Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Expeditie Nederland vaart mee met garnalenvisser Johan Rispens

1 min read

Expeditie Nederland vaart mee met de ZK8.

Het TV programma ‘Expeditie Nederland’ besteedde maandagavond aandacht aan de kansen en bedreigingen voor de beroepsvisserij in ons land. Een van de onderwerpen gaat over de garnalenvisserij vanuit Lauwersoog.

In het item wordt een portret geschetst van garnalenvisser Johan Rispens uit Zoutkamp. Hij viste al als ‘jonkie’ en heeft inmiddels meer dan 35 jaar ervaring. ‘Het is een invulling van je leven, geen week, geen dag is hetzelfde‘, zegt hij aan dek van ZK 8, de kotter waarmee hij de laatste jaren vist. Dat schip zet deze keer koers naar een gebied vlak boven Schiermonnikoog, waar Rispens zijn geluk gaat beproeven. Hij krijgt op deze reis hulp van de 21-jarige Chiel Raangs, student aan de Zeevaartschool in Delfzijl, en de 15-jarige Jakob Visser, die op de visserijschool in Urk zit.

Rispens ziet de bedreigingen waarmee de garnalenvissers te maken hebben. Er worden steeds meer gebieden afgesloten voor de visserij, en de kotters moeten aan strengere milieuregels voldoen, wat een enorme investering van de vissers vraagt. Toch denk de Zoutkamper visser dat er een toekomst is voor hem en zijn collega’s: ‘We moeten de schouders eronder zetten. Natuurlijk heeft de visserij impact. Maar dat heb jij ook als je straks weer in je auto naar huis rijdt.’

Lees hier verder op RTV Noord en kijk de uitzending daar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *