Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Dikke onvoldoende voor plan Europese inperking platvis- en garnalenvisserij

1 min read

De Europarlementscommissie Visserij gaf donderdagochtend een dikke onvoldoende voor het Mariene Actieplan van de Europese Commissie. In dat actieplan staat dat de EU-landen in 2030 alle bodem beroerende visserij moeten verbieden in natuurgebieden. Dit is van groot belang voor de Nederlandse visserij op garnalen en platvis zoals tong en schol.

De parlementscommissie stemde in ruime meerderheid (20 voor, 4 tegen) voor een zeer kritisch rapport over het actieplan.

Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft namens de ECR fractie meegeschreven aan het rapport. “Deze tik op de vingers voor de Europese Commissie is zeer terecht. De aangekondigde verboden zijn disproportioneel en veel te algemeen“, zegt Ruissen. “Beschermde natuurgebieden kunnen erg van elkaar verschillen en kunnen in veel gevallen prima samengaan met bodem beroerende visserij.”

Ruissen hekelt ook de procedure. Het actieplan is afgekondigd zonder juridische basis en zonder overleg met vissers over de gevolgen. “De Commissie moet ook oog hebben voor de sociaaleconomische gevolgen

Bert-Jan Ruissen: “Als SGP willen we geen verbod op bodem beroerende visserij. Daarom moet de Europese Commissie dit actieplan intrekken. Laten we onze vissers koesteren en perspectief geven in plaats van legitieme vismethodes te verbieden!”

Half januari stemt het voltallige Europees Parlement over het onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *